A sad - Vrhovni sud RH

| 24.7.2018. u 08:50h | Objavljeno u Iz moga kuta
Ljekarne VŽŽ

Presuda varaždinskom gradonačelniku Ivanu Čehoku nije dobra za njega, ali još teže posljedice mogla bi imati za Grad Varaždin. Sud, naime, nije našao ništa sporno u ugovoru o zbrinjavanju otpada, odnosno kupoprodaji zemljišta za POS u Novakovoj, poslova koje je naprasno prekinuo bivši gradonačelnik Goran Habuš i tako Grad Varaždin izložio tužbama teškim desetke milijuna kuna.

I dok Čehok ukazuje na potonji, nezahvalni problem, koji bi se trebao pametno riješiti ukoliko se želi izbjeći bankrot Grada, gradonačelnika, druga strana već sada poziva na ostavku zbog situacije u kojoj se našao, a nema sumnje da će se u budućnosti (još) pomnije gledati što i zašto radi, osobito s također osuđenim vijećnikom Davorom Pataftom.

Teret koji su imali s optužnicom, sada je sigurno veći, bez obzira što ništa ne treba isključiti. Možda će sada izbjegavati donositi odluke, možda će drugi s njima izbjegavati susrete, dogovore i razgovore o bitnim javnim pitanjima... Nedvojbeno, stvoren je ne samo novi osobni teret, koji može ozbiljno utjecati na usredotočenost svakodnevnom radu, već su stvorene i druge posljedice koje bi mogle utjecati na Grad Varaždin, ukupan život i razvoj grada, odnosno građana... Ako toga birači, pa djelomice i mediji, nisu bili svjesni prije, sada bi svakako trebali.

Vrhovni sud bi stoga morao što prije odlučiti o žalbama, kako zbog osuđenih, koji i dalje tvrde da nisu krivi, tako i zbog opće „društvene higijene“. Naime, nužno je što prije raščisti sadašnju, uistinu egzotičnu situaciju u kojoj Grad Varaždin vodi osoba, koja ne samo da je okrivljena, nego i nepravomoćno osuđena da je radila suprotno zakonu i na štetu Grada, što je slučaj koji ide u prilog onima koji se zalažu da na izbore ne smiju pravomoćno okrivljeni, a ne samo osuđeni...

Ali to nije sve. Naime, ako će potrajati ova (pre)duga egzotična situacija u Varaždinu, točnije sucima za rješavanje žalbi trebati više od godinu dana, onda će nastati još „zanimljivija“ ili egzotičnija situacija od sadašnje. Jer ukoliko Čehok ne uspije sa žalbom te bude pravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu dulju od mjesec dana, više po sili zakona neće biti gradonačelnik. Međutim, neće biti ni izvanrednih izbora, budući da će ga zamijeniti (prvi) zamjenik. Naime, zakon veli da se raspisuju izvanredni izbori ako mandat gradonačelnika prestane prije isteka dvije godine mandata. Dakle, bude li Čehok pravomoćno osuđen do lipnja 2019., onda će se morati na izvanredne izbore u Varaždinu.

No, ako Čehoku zbog presude mandat prestane nakon isteka dvije godine mandata, odnosno iza lipnja 2019., onda se ne raspisuju izbori, već njegovu dužnost obnaša njegov zamjenik – Zlatan Avar.