Županija domaćin radnog sastanka „Doing Business“

VV | 15.12.2017. u 08:36h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Varaždinska županija je bila domaćin radnog sastanka predstavnika Svjetske banke, Europske komisije, Varaždinske županije te Grada Varaždina, koji su uključeni u projekt Doing Businessa na regionalnoj razini u državama članicama Europske unije.

Naime, još u listopadu ove godine održana je konferencija „Predstavljanje projekta Doing Business na regionalnoj razini u državama članicama Europske unije“ u organizaciji Agencije za investicije i konkurentnost u koji je bio uključen Upravni odjel za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Varaždinske županije. Sam projekt upravo i provodi Svjetska banka.

Tom konferencijom predstavljen je projekt u Hrvatskoj, koji obuhvaća mjerenje konkurentnosti uz primjenu Doing Buisness metodologije u pet hrvatskih gradova (Zagreb, Split, Rijeka, Osijek i Varaždin), kao i cjelokupno mjerenje koje se uz financijsku potporu Europske komisije, Glavne uprave za regionalnu i urbanu politiku uz Hrvatsku provodi u još šest članica Europske unije (Slovačka, Bugarska, Češka, Mađarska, Portugal i Rumunjska).

U izvješću Subnational Doing Business u Eu - Hrvatska ocijenit će se poslovni propisi i njihov učinak. Propisi će se mjeriti u pet područja nadležnosti lokalnih vlasti i/ili u kojima se nacionalni propisi provode na lokalnoj razini: pokretanje poslovanja, izdavanje građevinskih dozvola, dostupnost električne energije, uknjižba vlasništva te izvršenje ugovora. Za svako od tih područja u izvješću će se identificirati dobre prakse i dati preporuke za reforme na temelju primjera iz Hrvatske i 189 drugih gospodarstava koje Doing Business mjeri.

Također u izvješćima Subnational Doing Business pružaju se podaci o lakoći poslovanja u odabranim područjima, rangira se svaka lokacija te se preporučuju reforme za poboljšanje poslovnog okruženja te približavanje tih lokacija najboljim regulatornim praksama. Izvješća su alati javne politike koji kreatorima politika služe kao smjernice u pripremi i provedbi regulatornih reformi.

Upravni odjel za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Varaždinske županije sudjeluje u prikupljanju i analizi podataka vezanih uz postupak izdavanja građevinskih dozvola i to ispunjavanjem upitnika o pokazateljima, davanjem povratnih informacija o preliminarnim rezultatima, te pružanje informacija o reformama koje su u tijeku. Sudionike sastanka su uvodno pozdravili i zamjenik župana Varaždinske županije Robert Vugrin te državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja Danijel Meštrić.

Zamjenik župana je tom prigodom naglasio kako će sudjelovanje u ovom projektu pomoći Varaždinskoj županiji i ostalim razinama vlasti u provedbi reformi kojima je cilj poboljšati lakoću poslovanja.
- Sudjelovanje u ovom ispitivanju je prilika za sve razine vlasti, pa tako i regionalne, da uče iz iskustva i dobre prakse drugih gradova i država, te snažno potiču reforme i na taj način aktivno sudjeluju u razvoju gospodarstva, ali privlačenju investicija – rekao je zamjenik župana Vugrin te dodao kako je Varaždinska županija primamljiva investitorima, jer ovdje postoji povoljno poslovno okruženje, efikasna javna uprava te marljivi i radišni ljudi.

Državni tajnik Danijel Meštrić je naglasio kako je Hrvatska do sada bila aktivna u nacionalnom reportu, te je ostvarila značajan uspjeh, 51. mjesto, a sada se uvodi Subnacional report što daje priliku ovoj regiji da dobije značajno mjesto na ljestvici.

141217 doing business 3