ZLATA VRIJEDAN: OPG Pocedulić jedini iz županije u konkurenciji za najbolji OPG u Hrvatskoj

J.Š./Varaždinske vijesti | 21.6.2018. u 15:43h | Objavljeno u Aktualno

- Ideja da jastuke punim s heljdinim ljuskicama sinula mi je sasvim slučajno, mada je takva praksa u Japanu poznata stoljećima te oni odavna spavaju na sličnim jastucima - započela je svoju priču Tamara Šabić iz Gornjeg Kućana čiji je OPG jedini iz Varaždinske županije ušao u konkurenciju za titulu "OPG Zlata vrijedan- izbor najboljeg OPG-a u Hrvatskoj".

Naime, proglašenje najboljeg OPG-a Hrvatske bit će krajem lipnja, osigurane su četiri novčane te nagrade za najbolji OPG po izboru čitatelja, a da biste dali svoj glas OPG-u Pocedulić pošaljite SMS poruku s ključnom riječju OPG21 na broj 60085.

DSC_8753.JPG

Tamara je inače završila višu tekstilnu školu, a svoju ljubav prema šivanju uspjela je uklopiti u suprugov OPG pa je prvi jastuk napravila za potrebe svoga trogodišnjeg sina.
Prozračne ljuskice

Iako je primarna djelatnost OPG-a Pocedulić iz Gornjeg Kućana proizvodnja heljde i ostalih žitarica te proizvodnja njihovih poluproizvoda kao što su brašno i tijesto, osim primarnog ratarstva ovo je poljoprivredno gospodarstvo poznato i po jastucima koje, jedini u Varaždinskoj županiji, pune heljdinim ljuskicama iz vlastite proizvodnje.

Naime, ljuskice, budući da imaju specifičan oblik, omogućuju prozračnost i udobniji san.
- Najprije sam napravila jastuke za ukućane, a kako se njima svidjela ideja, odlučili smo napraviti nekoliko jastuka te ih predstaviti na sajmu kupcima - prisjeća se Tamara svojih početaka. Hodajući po raznim sajmovima kupci su zapazili njihove jastuke, a kako se ideja razvijala iz dana u dan te su se potrebe kupaca povećavale, slijedilo je i širenje ponude. - Danas radimo jastuke prema narudžbi, a od standardne ponude imamo različite dimenzije običnih jastuka, ali imamo i ponudu za djecu pa radimo nadmadrace za dječje krevete te jastuke životinjskih oblika namjenjene najmanjima - kaže Tamara.

DSC_8740.JPG

- Prve jastuke pravila sam od jutene tkanine što je imalo pozitivan odjek na sajmovima - ističe Tamara, dodavši da ih je na početku uočila starija populacija, ali danas im se sve više javljaju mlađi roditelji koji traže jastuke za svoju djecu.
- Drago mi je da su i ostali prepoznali blagodati ovakvih jastuka te moram priznati da ima i muških kupaca što smatram pozitivnim – kaže sugovornica.

Inače, svaki jastuk ima dvije jastučnice, unutarnju i vanjsku sa zatvaračima kako bi se lakše održavao te danas većinom rade jastučnice od pamuka s različitim uzorcima.
- Kako su nam kupci prilazili i pitali za razne uzorke tako smo mi povećavali ponudu pa je iz jednog hobija danas nastao proizvod tražen i prepoznatljiv na tržištu - napominje s ugovornica, dodavši da joj se javljaju kupci iz svih krajeva Hrvatske, a najviše iz Istre i ostatka primorja.
- Smatram da potrebe za jastucima u potpunosti zadovoljavamo, a ostatak heljdinih ljuskica plasiramo dalje otkupljivačima, kao i ostale naše proizvode - objašnjava.

Sam postupak ljuštenja heljde sastoji se od namakanja biljke u vodi oko četiri sata, zatim slijedi oko pet sati kuhanja i parenja i iza toga se heljda ljušti. Inače postoje dva načina ljuštena - topli i hladni.
- Mi ljuštimo na topli način, a time se ujedno ljuskice steriliziraju. Naime, sve moguće što na njima eventualno živi se na više od 100 stupnjeva uništava - objašnjava sugovornica.

Dodaje da neki ljudi na pogrešan način pune jastuke, odnosno pune ih ostacima samljevenog sjemena heljde - mekinjama, odnosno otpadom koji ostaje kada se radi heljdino brašno.
- Javljale su mi se žene koje su vidjele drugačije punjenje pa sam u početku morala slati i uzorke ljuskica da se ljudi sami uvjere sa čime punimo jastuke - prisjeća se.

S druge strane postoji i hladno ljuštenje heljde koja se ne prokuhava. - Međutim, ja ne preferiram tu metodu jer ljuskice nisu 100 posto čiste, a zna se dogoditi i proklijavanje - objašnjava Tamara koja osim više tekstilne škole ima i zvanje za mlinara, ali i za uzgajivačicu aromatičnog ljekovitog bilja.
- Uvijek se trudimo dodatno papirima potkrijepiti radnje na OPG-u. Znači da osim ulaganja u OPG ulažemo i u dodatno usavršavanje za određena područja koja možemo iskoristiti kako bismo unaprijedili vlastito gospodarstvo i proizvodnju - objašnjava sugovornica, dodavši da kako OPG raste i oni se usavršavaju.
- Moj moto je pretočiti znanje u neki biznis i napraviti nešto što je svakome korisno - kaže i zaključuje da je u cjeloživotnom usavršavanju ključ uspjeha.

DSC_8743.JPG