Zagorje Tehnobeton traži stečaj zagrebačke Tehnike, moguć dogovor? Foto: VV arhiva

Zagorje Tehnobeton traži stečaj zagrebačke Tehnike, moguć dogovor?

VV/poslovni.hr | 16.2.2018. u 20:25h | Objavljeno u Aktualno

Zbog duga od pedesetak milijuna kuna, varaždinska građevinska tvrtka Zagorje Tehnobeton predala je zahtjev za pokretanje stečajnog postupka nad zagrebačkom Tehnikom krajem siječnja. Tako Zagorje Tehnobeton pokušava naplatiti svoja potraživanja, iako je, kako piše poslovni.hr, dogovor itekako moguć.

Tehnika posluje relativno dobro, iako joj je račun prošlog tjedna bio u blokadi, ali jedna je od tvrtki koja ima novih poslova i koja na tržištu uspijeva odoljeti udarima slabe građevinske aktivnosti. Zagrebačko tržište nekretnina se oporavlja, a na njemu Tehnika igra važnu ulogu, naročito u premium segmentu tržišta na kojem i ima najviše interesa kupaca. Zato se i Zagorje Tehnobeton nada dogovoru o namiri potraživanja izvan sudskog postupka, ali je u zaštitu svojih interesa moralo pokrenuti postupak.

Vijest o zahtjevu za pokretanje stečaja za Tehniku dolazi u najgorem trenutku. Tvrtka je zbog otpisa koje je bila prisiljena izvršiti zbog Agrokora prijavila ogroman gubitak koji se popeo na 141,8 milijun kuna za prošlu godinu. Na negativan rezultat poslovanja posebno je utjecao otpis potraživanja od društava u sustavu koncerna Agrokor, a koliko je moguće utvrditi na temelju priznatih tražbina, Tehnika d.d. raznim je tvrtkama koncerna prijavila tražbine veće od 55 milijuna kuna.