Za direktne potpore poljoprivrednicima Varaždinska županija osigurala 4,1 mil. kuna Foto: Varaždinska županija

Za direktne potpore poljoprivrednicima Varaždinska županija osigurala 4,1 mil. kuna

Varaždinske vijesti | 6.3.2019. u 14:16h | Objavljeno u Aktualno

Varaždinska županija je danas, 6. ožujka, objavila Javni poziv za dodjelu potpora male vrijednosti u poljoprivredi. Za direktne potpore osigurano je 4.108.000 kuna, što je 1,1 milijun kuna više nego prošle godine.

Potpore se mogu ostvariti putem 12 različitih mjera, i to: okrupnjavanje ili analiza poljoprivrednog zemljišta, podizanje trajnih nasada, nabava ili modernizacija postojećih plastenika ili staklenika, očuvanje tradicionalnih proizvoda, obrta i usluga, ekološka proizvodnja, nabava sustava za navodnjavanje ili za zaštitu od tuče, usklađivanje proizvoda i usluga s potrebama tržišta, zadružno poduzetništvo, cjeloživotno obrazovanje, kao i održiva poljoprivredna proizvodnja.

Posebno je važna mjera "Održiva poljoprivredna proizvodnja" koju je Varaždinska županija uvela prošle godine s ciljem da se poljoprivrednike rastereti u redovnom poslovanju te ih potakne da osiguraju svoje usjeve, nasade i stoku.

- Kontinuirano povećavamo proračun za poljoprivredu, koji ove godine iznosi 6 milijuna kuna. Povećali smo ga za dodatnu trećinu, prvenstveno zbog mjere „Održiva poljoprivredna proizvodnja“ koja je ostvarila veliki uspjeh. U 2017. je bilo svega 5 osiguranih OPG-ova, dok ih je u 2018. bilo čak 363. Proizvodnja je bila osigurana na gotovo 113 milijuna kuna, od čega se 34,4 milijuna kuna odnosi na stočarsku, a 78,6 milijuna kuna na ratarsku proizvodnju. Vjerujemo da će ove godine još veći broj OPG-ova koristiti ovu mjeru te da će svi koji se profesionalno bave poljoprivredom, a njih je 700 do 800 u županiji, ući u sustav osiguranja, čime će u potpunosti izbjeći rizik od elementarnih i drugih nepogoda – istaknuo je župan Radimir Čačić.

Potporama Županije lani su sufinancirane, primjerice, tri pakirnice za povrće, 19 korisnika je nabavljalo nove ili moderniziralo postojeće staklenike i plastenike, a među ostalim je nabavljeno 10 krava i šest junica te je posađeno gotovo 3.000 komada borovnica, 2.400 komada jabuka i 5.400 komada lijeske.

Nastavlja se s provođenjem još jedne mjere pokrenute lani. Riječ je o „Proljetnoj sjetvi“ koja se provodi putem Garancijske agencije Varaždinske županije (GARA). Budući da je najkritičnija točka svake poljoprivredne proizvodnje uprava sjetva ili sadnja, Županija i ove godine putem GARA-e izdaje jamstva OPG-ovima u svrhu financiranja proljetne sjetve ili sadnje.

- Jamstva za kredite za sjetvu ili sadnju su druga iznimno važna mjera. Nije problem u novcu ili kamatama, nego u procedurama i količinama papira koje banke traže od poljoprivrednika.  Zbog toga je Županija ponovno osigurala sredstva za jamstveni fond u iznosu od 250.000 kuna. Zanimanje za ovu mjeru raste. U 2018. godini izdano je 5 jamstva u ukupnom iznosu od 350.000 kuna, a ove godine je interes dosad iskazalo 10-ak poljoprivrednika te je u pripremi realizacija jamstava u iznosu od 440.000 kuna. Ponovno ćemo zatvoriti ciklus podrške našoj poljoprivrednoj proizvodnji. Nastavljamo i s programom „Kratki lanci opskrbe“, po kojem smo također pioniri u Hrvatskoj, a kojim se potiče da se u što većoj mjeri u našim školama i bolnicama koristi povrće i meso proizvedeno u našoj županiji – istaknuo je Čačić.

presica_poljoprivreda_vz_zupanija_2.JPG

Zamjenik župana Tomislav Paljak je naveo da su ove županijske potpore specifične po tome da se dodjeljuju za ona ulaganja za koja se potpore ne mogu ostvariti na razini države.

– Pozivam sve poljoprivrednike da se jave i iskoriste potpore. Nama je jednako važan poljoprivrednik kojima ima proizvodnju na 0,15 hektara, kao i onaj s 15 hektara. Cilj je da ljudi ostanu ovdje i obrađuju svoju zemlju, da svi mi jedemo zdravu hranu i imamo čisti okoliš – istaknuo je.

I dok se za mjeru „Proljetna sjetva“ zahtjevi dostavljaju GARA-i, zahtjevi za potpore po Javnom pozivu podnose se Varaždinskoj županiji.

- Zahtjevi se Županiji podnose tijekom cijele godine, odnosno najkasnije do 30. studenoga 2019. godine, rješavaju se prema vremenu zaprimanja, a najkasnije do 15. prosinca ili dok se sredstva ne potroše. Skrećem pozornost da se potpore dodjeljuju za ulaganja koja su realizirana ili će biti realizirana u 2019. godini, a procedura je vrlo jednostavna. Zahtjev se podnosi na posebnom obrascu za svaku pojedinu mjeru, a mogu se dobiti u Upravnom odjelu za poljoprivredu i ruralni razvoj Varaždinske županije ili preuzeti na internetskoj stranici www.varazdinska-zupanija.hr – naveo je pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj dr. sc. Dragutin Vincek.

Zahtjevi se mogu podnijeti za sljedeće mjere:
MJERA 1. Okrupnjavanje i povećanje poljoprivrednog zemljišta – maksimalan iznos potpore je 15.000 kuna po korisniku godišnje.
MJERA 2. Analiza poljoprivrednog zemljišta – minimalna površina za analizu tla iznosi 0,2 hektara, a jednom korisniku se sufinancira najviše 15 analiza godišnje.
MJERA 3. Očuvanje tradicionalnih proizvoda, obrta i usluga – iznos sredstava po jednom korisniku je do 20.000 kuna godišnje.
MJERA 4. Cjeloživotno obrazovanje – potpora do 5.000 kuna godišnje.
MJERA 5. Podizanje trajnih nasada – subvencioniranje nabave kvalitetnih voćnih sadnica i sadnica ljekovitog i aromatičnog bilja. Iznos po korisniku je do 15.000 kuna godišnje.
MJERA 6. Nabava i postavljanje sustava za navodnjavanje – iznos potpore je do 25.000 kuna godišnje po korisniku.
MJERA 7. Nabava i postavljanje sustava za zaštitu od tuče - iznos potpore je do 25.000 kuna godišnje po korisniku.
MJERA 8. Nabava novih ili modernizacija postojećih plastenika ili staklenika - iznos potpore je maksimalno 25.000 kuna godišnje po korisniku.
MJERA 9. Usklađivanje proizvoda i usluga s potrebama tržišta – za sufinanciranje nabave rasplodnog stada u svinjogojstvu, govedarstvu, kozarstvu i ovčarstvo. Ujedno se sufinancira nabava automata za izravnu prodaju, primjerice jajomata i mlijekomati te drugo.
MJERA 10. Ekološka proizvodnja – za troškove stručnog nadzora i sustava ocjenjivanja ekološkoj proizvodnji, najviše 5.000 kuna godišnje.
MJERA 12. Zadružno poduzetništvo – cilj stvaranje obiteljskih zadruga – maksimalan iznos po korisniku je 150.000 kuna godišnje.
MJERA 14. Održiva poljoprivredna proizvodnja - očuvanje sastavnica okoliša (tlo, voda, zrak,…) u poljoprivrednoj proizvodnji kroz sustav održivosti - maksimalan iznos potpore je 18.000 kuna po korisniku godišnje.

presica_poljoprivreda_vz_zupanija_3.JPG