Vinogradari, voćari i ratari, nasade pogođene tučom ugrožavaju bolesti! Foto: VV arhiva / ilustracija

Vinogradari, voćari i ratari, nasade pogođene tučom ugrožavaju bolesti!

I.D./Varaždinske vijesti | 12.7.2017. u 14:30h | Objavljeno u Aktualno

Varaždinsku županiju ponovno je zahvatilo olujno nevrijeme popraćeno tučom. Iz Savjetodavne službe preporučaju svim poljoprivrednicima koji su bili pogođeni tučom da naprave zaštitu nasada kako ne bi došlo do razvoja bolesti na biljkama.

Naime, tamo gdje je pala tuča, na biljci je napravila rane koje su sada postale mjesto ulaska potencijalnim patogenima.

Andreja Vukalović-Pofuk, dipl.ing.agr, i Petra Pozder, mag. ing. fitomedicine, iz savjetodavne službe stoga preporučuju sljedeće:

U vinogradima stradalima od tuče, za suzbijanje peronospore (Plasmopara viticola) preporučamo pripravke: Folpan 80 WDG,  Futura 50 WP, Shavit F ili pripravke na bazi bakra. Uz te pripravke potrebno je dodati i preparate koji suzbijaju pepelnicu vinove loze (Erysiphe necator) poput Crystal, Nativo WG, Domark ME, Dynali EC, Collis, Postalon 90 SC, Luna Experience SC, Fond 12 E i dr. Na bobama koje su oštećene tučom postoji opasnost od razvoja sive truleži ili botritisa te je stoga preporuka da u takvim vinogradima koristite i neki od botricida: Teldor SC 500, Chorus 75 WG, Cantus,  Swich 62,5 WG ili Pyrus 400 SC.

U nasadima jezgričavog voća stradalog od tuče preporučamo primjenu pripravaka na osnovu kaptana: Captan 80 WDG, Merpan 80 WDG ili Kastor.

Svim preparatima preporuča se dodati neki od fizioloških biostimulatora kao Drin, Megafol, AminoVital i sl. Preparate primijenite u roku od 24 sata od nastale štete radi boljeg oporavka biljaka te se preporuča ponovna primjena biostimulatora  kroz 5-7 dana.

Kod izbora sredstava za zaštitu obavezno vodite računa o miješanju, ponajviše ako ćete koristiti bakrene preparate. Također kod izbora biostimulatora pazite na mogućnost miješanja sa zaštitnim sredstvima. Bakar se ne miješa sa biostimulatorm Drin!

Pripravke koristite prema uputama proizvođača ili prema Fitosanitarnom sustavu http://fis.mps.hr/trazilicaszb/. Ambalažu je potrebno propisno zbrinuti uz obavezno vođene evidencije o provedenoj zaštiti, ističu iz savjetodavne službe.