Varaždinski Biovinis napravio pravi biznis od - slame koju izvozi i u berlinski zoološki

| 27.5.2019. u 16:00h | Objavljeno u Aktualno

Iako je početna ideja bila proizvodnja agropeleta, varaždinski Biovinis je htio biti inovativniji te se odlučio preorijentirati na proizvodnju biostelje - proizvoda koji se radi od slame i koji danas izvoze u zemlje zapadne Europe kao jedini proizvođač takvih proizvoda u sjeverozapadnoj Hrvatskoj.

- Danas, ako želite uspjeti na tržištu, nužno je ne biti sljedbenik, nego proaktivan u smislu traženja mogućnosti stvaranja novih proizvoda koji će korisniku, ali i potrošač,u omogućiti višu kvalitetu, jednostavniju primjenu i veću dodanu vrijednost - kaže Davor Lončarić, direktor tvrtke Biovinis.

Tvrtka je započela s radom 2012. s tri djelatnika uz primarnu djelatnost proizvodnje drvenih EPAL paleta, a danas zapošljavaju 12 djelatnika.

- S ponosom možemo istaknuti da smo vodeći proizvođač paleta u Hrvatskoj s EPAL licencom, a koja kao krovna organizacija za kontrolu proizvodnje i kvalitete ima izuzetno stroge standarde – ukazuje sugovornik.
Po pitanju biostelje napravili znatne pomake i razvili dodatne proizvode. Tako, osim proizvodnje biostelje za perad, proizvode biostelju za konje i male životinje. Najviše se biostelje koristi u peradarnicima, a razvili su i svoje brendove Bio Care za konjičke boksove te Bio Pet za kućne ljubimce.

Radi se o univerzalnoj stelji koja se koristi za sve kućne ljubimce i smatraju da je takav proizvod bolji od onih koji se trenutno najviše koriste jer životinjama osiguravaju čisto i prirodno okruženje.

- Biostelja bolje upija i neutralizira miris amonijaka budući da slama u svojem sastavu ima izuzetno veliki udio celuloze. U peradarnicima je bolja od rasute stelje jer, recimo, pilići imaju osjetljivu kožicu na nogama koju mogu ozlijediti na slami, a što se može inficirati i dovesti do većeg postotka uginuća tijekom uzgoja. Uz to, uzgajivači pilića uz peradarnike moraju imati i veći skladišni prostor jer balirana slama zauzima više mjesta dok biostelja ne i ona je uvijek iste kontrolirane kvalitete – objašnjava sugovornik.

            Više o ovoj temi čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Označeno u