Varaždinci će od srpnja imati reciklažno dvorište

| 19.6.2017. u 12:42h | Objavljeno u Aktualno

Gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Ivan Čehok i direktor Čistoće Varaždin Davor Skroza u ponedjeljak 19. lipnja potpisali su Ugovor o upravljanju reciklažnim dvorištem “Motičnjak” kojim Grad Varaždin ustupa Čistoći, kao davatelju javne usluge prikupljanje miješanog komunalnog otpada, reciklažno dvorište na upravljanje.

Sveukupan trošak izgradnje je 4 milijuna 825 tisuća kuna a s radom bi trebalo započeti već u srpnju. Osim reciklažnog dvorišta “Motičnjak”, u planu je i mobilno reciklažno dvorište.

- Ovim reciklažnim dvorištem omogućava se građanima isključivo iz područja grada Varaždina da bez naknade mogu odložiti i druge vrste otpada koji se ne sakuplja redovnim odvozom otpada i koji se ne skuplja putem primarne selekcije - rekao je Davor Skroza.

- Reciklažno dvorište je zakonska obveza koju sada konačno ispunjavamo. Nastojat ćemo, prije svega edukacijom i medijskom objavom, točno građane uputiti koje vrste otpada mogu donositi, da ne bi građani mislili da se sada sav otpad može odlagati u reciklažno dvorište - objašnjava gradonačelnik Čehok, navodeći kako nema potrebe u reciklažno dvorište donositi onu vrstu otpada koji se već prikuplja odvojeno na kućnom pragu

U reciklažno dvorište moći će se, između ostaloga, odvoziti problematični otpad kao što su otapala, kiseline, pesticidi, zatim elektronička i električna oprema, boje, deterdženti ali i građevinski otpad, pod napomenom da se građevinski otpad odnosi samo na otpad koji nastaje održavanjem i manjim popravcima koje obavlja sam vlasnik u količini ne većoj od 200 kilograma u šest mjeseci.