Uručeno 20 majstorskih diploma budućim obrtnicima

| 30.12.2016. u 14:41h | Objavljeno u Aktualno

U varaždinskoj Obrtničkoj komori danas je uručeno 20 majstorskih diploma budućim obrtnicima, dok su postojećima dodijeljena priznanja, povelje i zahvalnice.

- Ove godine obučili smo 32 majstora, a za sljedeću godinu već sada imamo 17 novih prijavljenih i druge godine imamo četiri majstorska roka - kazao je predsjednik Obrtničke komore Varaždinske županije Mario Milak.

DSC 4775

Istaknuo je da ga veseli da je ove godine zaustavljen trend pada obrtništva.

- U zadnja dva mjeseca nismo izgubili niti jednog obrtnika i to je veseli podatak za razliku od godinu prije kada smo na državnoj razini izgubili 352 obrta. Trenutno je u obrtu zaposleno oko 5.500 ljudi - kazao je Milak te otkrio kako obrtnike najviše muče siva ekonomija i nelojalna konkurencija.

- Nelojalna konkurencija na državnoj razini odnosi 28 posto BDP-a, a veliki je problem što je neki gradonačelnici podržavaju - kazao je Milak.

Inače, od 32 majstora koji su ove godine položili majstorski ispit je pet automehaničara, jedan elektromehaničar, sedam frizera, tri kozmetičara, devet kuhara, jedan mesar, jedan natkonobar, jedan soboslikar-ličilac, jedan stolar i jedan zidar.