Ukinut je porez na tvrtku ili naziv za sve poduzetnike i obrtnike Foto: Ilustracija

Ukinut je porez na tvrtku ili naziv za sve poduzetnike i obrtnike

V.M./Varaždinske vijesti | 5.1.2017. u 12:11h | Objavljeno u Aktualno

Novim Zakonom o lokalnim porezima u 2017. godini ukida se porez na tvrtku ili naziv kao jedan od prihoda jedinica lokalne samouprave.

Time su svi poduzetnici, uključujući i obrtnike, oslobođeni plaćanja spomenutog poreza, te ne trebaju očekivati rješenja o njegovom plaćanju tijekom 2017. godine.

Osim ukidanja poreza na tvrtku ili naziv novim Zakonom o lokalnim porezima snižena je stopa poreza na nasljedstva i darove s pet na četiri posto.

Svi građani koji su na motorna vozila starosti do 10 godina plaćali porez na cestovna motorna vozila, odsada će porez plaćati prilikom registracije motornog vozila u stanicama za tehnički pregled temeljem rješenja jedinica područne (regionalne) samouprave.

S obzirom na to da se novim Zakonom o lokalnim porezima uvodi obveza plaćanja poreza na nekretnine i to od 2018. godine, stupanjem na snagu istih prestati će važiti odredbe o obvezi plaćanja poreza na kuće za odmor kako bi se izbjeglo dvostruko oporezivanje jedne nekretnine s dvije vrste imovinskih poreza.

Porez na nekretnine transformacija je komunalne naknade u porezno davanje. Međutim, osim komunalne naknade porezom na nekretnine će se zamijeniti i plaćanje poreza na kuće za odmor i spomeničke rente.