Obitelj pravi sireve i po narudžbi kupaca

SVAKA ČAST Obitelj Pomper iz Kračevca otvorila prvu mini siranu u općini Visoko

| 30.12.2018. u 13:56h | Objavljeno u Aktualno

​​Kako je cijena mlijeka stalno padala i od mljekarstva se više nije moglo živjeti obitelj Pomper iz Kračevca da bi opstala odlučila je proizvodnju i prodaju mlijeka preusmjeriti u sirarstvo. Tako je najmlađi sin Ivica (26) sa suprugom Jasminom (31) odlučio otvoriti prvu mini siranu u općini Visoko.

- Oduvijek sam roditeljima pomagao oko krava i želja mi je bila nastaviti dugogodišnju tradiciju u obitelji, ali prohtjevi tržišta i premala cijena za litru mlijeka dovodila je do situacije kada se više nisu mogli pokriti troškovi, a kamo li da se išta zaradi. Da bi opstali odlučili smo vlastita sredstva uložiti u sređivanje prostora, modernizaciju staje, a s ciljem da preusmjerimo proizvodnju iz mljekarstva u proizvodnju sireva i ostalih mliječnih proizvoda - prisjeća se Ivica koji je 2013. preuzeo od roditelja obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo.

20181212_143104.jpg

Kaže bila je to borba, ali se isplatilo. Iako su uložili dosta vlastitih sredstava, barem im je nešto vraćeno kada im je odobren projekt mini sirane. Kao mladom poljoprivredniku, Ivici je preko mjere 6.1.1. Ruralnog razvoja odobreno 372.000 kuna, a što mu je bio dodatni vjetar u leđa da ostvari svoj naum i otvori mini siranu.

- Sveukupni radovi procijenjeni su na pola milijuna kuna, a dobivenim sredstvima kupili smo laktofriz, kotao za kuhanje mlijeka i ostalu opremu koja je nužna kod pripreme sireva bilo kuhanih ili svježih, napravili smo zrionu te prostoriju za skladištenje. Također kupili smo još krava, nekoliko junica i sada sveukupno imamo 33 goveda - nabraja Ivica, priznajući da bi bez dobivenih sredstava bilo teže, ali nije planirao odustati ni u jednom trenutku.

20181212_143240.jpg

Danas obitelj u ponudi ima osim svježeg sira i vrhnja, kuhane sireve s vlascem, paprikom, paprom, češnjakom, bučinim košticama, origanom, sezamovim sjemenkama, svježi dimljeni sir te suhi na zraku, a što, zapravo, čini njihovu standardnu ponudu. Osim toga obitelj pravi sireve i po narudžbi kupaca, a nude i obični i voćni jogurt, sirne namaze s lukom i bez, s tucanom ljutom paprikom, slaninom i slično.

- Da bi zadržali kupce moramo biti u trendu i uvijek nuditi nešto novo. Tako smo probali praviti škripavac, prgice i skutu te sireve s orasima, čvarcima, slaninom, a što pravimo ako netko naruči jer takvi sirevi ne mogu dugo stajati pa nisu naša stalna ponuda - govori Ivica.
Obitelj inače ima u planu širenje, ali kažu, ne planiraju kupovati krave već planiraju ponuditi neke popratne sadržaje posjetiteljima i kupcima koji odluče posjetiti njihovo gospodarstvo.

Više o planovima obitelji pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti

Označeno u