Sudbina Varteksa u rukama Nenada Bakića

| 5.3.2018. u 14:28h | Objavljeno u Aktualno

Nenad Bakić, magistar matematike i osnivač portala Moj posao, čijom je prodajom stekao prvi veći kapital za ulaganja u dionice raznih poduzeća, postao je glavni dioničar Varteksa.

Naime, upravo je ovaj promotor dioničarstva, poduzetništva i obrazovne reforme uložio najviše novca tijekom njegove nedavne dokapitalizacije, zahvaljujući čemu je najveće hrvatsko tekstilno poduzeće ostalo u pretežito domaćem vlasništvu, iako se sredinom prošle godine najavljivao ulazak britanskog fonda rizičnog kapitala Valtegra LLP, koji je za 37,2 milijuna kuna trebao preuzeti 48,6 posto dionica varaždinskog tekstilnog poduzeća.

Nakon što je propao dogovarani aranžman s britanskim fondom iz razloga koji nisu poznati, Varteksu nužan kapital pronađen je na domaćem terenu. Bakić, međutim, zasada ne otkriva koliko je točno uložio u Varteks, odnosno koliko sada ima dionica, već poručuje da će sve biti vidljivo nakon objave podataka od strane Središnjeg klirinškog i depozitarnog društva. S obzirom da je nakon upisa povećanja temeljnog kapitala u sudskom registru, član depozitorija dužan SKDD-u bez odgode dostaviti dokumentaciju o dokapitalizaciji, očekivalo se da će već u siječnju ili barem u veljači biti javno poznati podaci o tome tko je i koliko uložio u Varteks. Međutim, to bi se trebalo dogoditi ovih dana, nakon što dokumentacija bude sređena, kako propisuju upute SKDD, koji provodi korporativne akcije bez odgađanja, a najkasnije u roku od deset radnih dana od primitka uredne dokumentacije.

Iako će se, dakle, podaci o dokapitalizaciji Varteksa tek objaviti, Bakić nam je potvrdio da je sudjelovao u dokapitalizaciji, a iz upućenih krugova doznajemo da je uložio oko tri milijuna eura, odnosno oko 22,5 milijuna kuna. Temeljni kapital Varteksa prije dokapitalizacije iznosio je 22,2 milijuna kuna, a sada iznosi nešto više od 41 milijun kuna – dakle, došlo je do povećanja od 18,8 milijuna kuna, od čega 5.427.700 kn čini ulaganje prava potraživanja, a 13.431.090 kn ulaganje u novcu.

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti

Označeno u