Stanari mogu ostvariti i do 60 posto subvencije za energetsku obnovu svoje zgrade

M.P./Varaždinske vijesti | 9.11.2016. u 17:31h | Objavljeno u Aktualno

"Kako do EU sredstava za energetsku obnovu zgrade" naziv je radionice koju je danas u suradnji s Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja organizirao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Na radionici, prvenstveno namijenjenoj upraviteljima zgrada, zainteresirani su tako moglo doznati više o načinu prijave na novi natječaj za energetsku obnovu višestambenih zgrada. Naime, iz operativnog programa "Konkurentnost i kohezija" do 2020. godine Hrvatskoj je za tu namjenu na raspolaganju 70 milijuna eura, a javni poziv za prvi krug korištenja sredstava u iznosu od 147 milijuna kuna Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja raspisalo je 17. listopada.

- Novi uvjeti posebno idu na ruku svim onim sredinama koji su prije za obnovu zgrada dobivali do 40 posto ulaganja. U toj kategoriji bile su zgrade s područja Varaždinske i Međimurske županije, a koje će po novim pravilima moći dobiti čak do 60 posto sufinanciranja. Povećava se i nominalna vrijednost poticaja koja se s dosadašnjih 1,4 penje na 13 milijuna kuna što je prilika da se za obnovu prijave i veći kompleksi zgrada. Usto, novitet je što je poziv raspisalo ministarstvo, dok je jedan dio fonda zadužen za tehničku pomoć prijaviteljima. S njima će surađivati na pripremi prijedloga, odnosno na kompletiranju potrebne dokumentacije i samim time kvalitetnim prijavama na javni poziv - pojasnio je Mladen Ilijević iz Sektora za energetsku učinkovitost Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Zainteresirani se, dodaje, što prije trebaju javiti Sektoru za energetsku učinkovitost s osnovnim informacijama o zgradi kako bi ih dalje vodili kroz prikupljanje dokumentacije i samu prijavu.

Na poziv se može javiti upravitelj, odnosno predstavnik stanara zgrade koja čini jedinstvenu arhitektonsku cjelinu, a čija obnova će rezultirati uštedom energije za grijanje/hlađenje na godišnjoj razini od najmanje 50 posto u odnosu na onu prije provedbe projekta. U fondu smatraju da povećanje uštede s 30 posto, kako je to bilo propisano u njihovom prošlogodišnjem natječaju, na sadašnjih 50 posto neće biti problem jer su dosadašnja iskustva pokazala da su obnovljene višestambene zgrade potrošnju energije prosječno smanjile za 62 posto.

Prema riječima Ivane Milan iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, u obzir za obnovu dolaze višestambene zgrade energetskog razreda D, E, F, G u kontinentalnoj Hrvatskoj.

- U sklopu obnove potiče se i zamjena izvora energije, a osobito korištenje obnovljivih izvora energije za grijanje, odnosno pripremu potrošne tople vode - istaknula je Milan.

Lidija Novak, viša stručna suradnica/referentica u ZTB stanu, ističe pak da je ta tvrtka kao upravitelj zgrada lani odradila energetski obnovila četiri zgrade u Varaždinu te jednu u Ludbregu pri čemu su ostvarili 4,3 milijuna kuna subvencije.

- Zadovoljni smo i mi kao upravitelj zgrada, ali i suvlasnici. Energetska obnova višestambenih zgrada je vrlo pozitivan projekt koji, osim što donosi uštede u energiji, u krajnjoj liniji doprinosi i ljepšem vanjskom izgledu zgrada što suvlasnicima donosi ugodnije življenje - navela je Novak.

O energetskoj obnovi zgrade, kaže, odlučuju sami suvlasnici.

- Upravitelj zgrade dosad je zastupao stanare u prijavi na osnovu njihove odluke. Oni, naime, odlučuju hoće li se provesti energetska obnova zgrade budući da ulažu vlastita sredstva. Subvencija sada iznosi i do 60 posto, no ostalo su dužni osigurati stanari, odnosno suvlasnici kroz kreditna zaduženja koja osigurava upravitelj - pojasnila je Novak.

Dodaje da ZTB stan kao upravitelj trenutno ima 14 glavnih projekata energetske obnove koji su spremni za prijavu na natječaj, no sve ovisi o suvlasnicima zgrada.