Skup poduzetnika: "Broj natječaja na fondove EU porastao, ali rijetko tko ostvari 100% povrata"

J.Š./Varaždinske vijesti | 7.12.2018. u 16:20h | Objavljeno u Aktualno

Više od 80 poduzetnika iz sjeverozapadne Hrvatske okupilo se u Hotelu Turist na "Fine'sa business forumu" u organizaciji Fine'sa Grupe, jedne od vodećih privatnih konzultantskih kuća u Republici Hrvatskoj, koja savjetodavno prati više od 250 poduzetnika, prvenstveno mikro, malih i srednjih, a koji djeluju u sektoru prerađivačke industrije te u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji.

Svrha događanja bila je okupljenim poduzetnicima na sažet i zanimljiv način pružiti relevantne informacije o aktualnim javnim natječajima za dodjelu bespovratnih i/ili subvencioniranih sredstava iz EU ili nacionalnih izvora u narednoj 2019. godini, mogućnostima korištenja istih, te informacije o najavljenoj poreznoj promijeni te njezinom utjecaju na poslovanje poduzeća u predstojećem razdoblju.

Uz predstavnike domaćina, prezentacije su održali i gosti predavači iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, Hrvatske agencije za malo gospodarstvo i investicije (HAMAG-BICRO) te ovlaštene neovisne revizorske kuće.

Da se radi o prvom takvom poslovnom forumu, a i o tome jesu li potrebe uistinu takve da poduzetnici nisu dovoljno informirani rekao je Nedjeljko Čižić, viši stručni savjetnik.

- Mogu slobodno reći da se radom na terenu zbilja pokazalo da postoji na tržištu potreba za ovakvim jednim skupom. Poduzetnici uz svoje svakodnevne poslove ne mogu pratiti informacije za EU i nacionalna bespovratna sredstva, a koje svakodnevno dolaze u velikom broju. Na ovaj način želimo za njih izdvojiti najvažnije informacije, natječaje ili kriterije odabira, preduvjete koje moraju ispuniti za takve natječaje i "iz šume" informacija ukazati im na najvažnije i najbitnije. Ovakvim susretom ćemo poduzetnicima omogućiti i da se međusobno upoznaju, razmjene iskustva, kontakte i tako izvući iz ovakvog jednog događanja dodatne koristi - kaže sugovornik Čižić.

Na pitanje kako stojimo općenito u povlačenju sredstava iz EU, kaže da ovisi o kutu gledanja, ali činjenica je da je broj natječaja porastao.

- Često se u javnosti barata samo jednim segmentom podataka, ali po isplatama, odnosno kada je dogovoren i ispaćen projekt stojmo relativno loše u odnosu na druge usporedive države članice EU. S druge strane, kada govorimo o ugovorenim sredstvima tu ne stojimo tako loše. Ipak tu tek predstoji pravi posao jer poduzetnici nastavno na ugovore koje su sklopili s ministarstvima moraju te projekte ispravno provesti da bi u konačnici dobili najveći dio povrata sredstava. A vrlo rijetko netko ostvari 100 posto ugovorenih sredstava - kaže Čižić, dodajući da s te perspektive možemo govoriti o podatku koji je stvaran, a sve ostalo su parcijalne informacije.