Sedam tvrtki iz Varaždinske županije povuklo 44,5 milijuna kuna iz EU programa

| 19.11.2018. u 19:31h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Ukupno 44,5 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava povuklo je sedam tvrtki iz Varaždinske županije iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

Proizlazi to iz nedavno objavljene brošure “150 uspješnih poduzetničkih projekata” Mininstarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, koje je u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020 nadležno za dio Proritetne osi 1 “Jačanje gospodarstva primjenom istraživanja i inovacija” te za Prioritetnu os 3 “Poslovna konkurentnost” u okviru kojih je sveukupno dostupno više od 7,37 milijardi kuna bespovratnih sredstava.

Gleda li se Prioritetna os 3 - Izgradnja proizvodnih kapaciteta MSP i ulaganje u opremu - uvjerljivo je najviše bespovratnih EU sredstava “povukla” tvrtka Bomark Pak. Riječ je o poduzeću koje jedino u Hrvatskoj proizvodi stretch foliju, većini poznatu kao prozirnu foliju za omatanje paleta. Za projekt “Proširenje proizvodnih kapaciteta IzgradNjom hale i nabavkom nove Tehnologije – PRINT” ukupne vrijednosti 45,3 milijuna kuna, odobreno im je 12,7 milijuna kuna EU sredstava. Projekt je trajao 17 mjeseci, a instalacija linija i izgradnja hale u industrijskoj zoni u Ludbregu uz ostatak proizvodnog pogona tvrtke završila je u ožujku ove godine.

- Primarna svrha projekta bilo je investiranje u tehnološki najnapredniju liniju za proizvodnju stretch folije, kojom se omogućila proizvodnja proizvoda poboljšanih karakteristika. Također, uvođenjem napredne tehnologije smanjen je nastanak otpadnih folija u procesu proizvodnje, čime je projekt zadovoljio najviše standarde zaštite okoliša. Osim investicije u liniju, izgrađena je i nova proizvodna hala te je zaposleno 11 novih ljudi koji su prošli edukaciju - kaže Domagoj Borščak, zamjenik komercijalnog direktora tvrtke.

Osim što je Bomark Pak najveći proizvođač folije u ovom dijelu Europe, Borščak ističe da se tvrtka trenutno nalazi u zadnjoj fazi velikog investicijskog ciklusa u nove proizvodne kapacitete, koji će je do kraja godine postaviti na listu Top 5 najvećih proizvođača stretch folije u Europi.

- Budući da je stretch folija proizvod koji se najviše koristi u industriji, potražnja za njome raste s rastom ekonomije. Bomark Pak je primarno izvoznik te s trenutnim rastom ekonomije u cijeloj Europi potražnja je visoka. Trenutno, više od 85 posto proizvodnje se izvozi u zemlje zapadne i centralne Europe, poput Njemačke, Švicarske, Austrije, Italije...To nam je ujedno i priznanje kvalitete, koja zadovoljava najviše europske standarde - kaže zamjenik komercijalnog direktora tvrtke koja trenutno zapošljava 163 ljudi.

_DSC82551.jpg

Iz Projektne osi 3 - Kompetentnost i razvoj MSP - najveći iznos EU sredstava, gotovo 14 milijuna kuna, “povukla” je i tvrtka Mobilisis za projekt “Povećanje proizvodnih kapaciteta tvrtke izgradnjom novog poslovnog prostora i ulaganjem u opremu”, čija je ukupna vrijednosti 38,2 milijuna kuna. S provedbom projekta, čija je svrha izgradnja novog proizvodno-poslovnog prostora i ulaganje u opremu kako bi se povećali proizvodni kapaciteti, a kako bi zadovoljili obradu sve većeg broja narudžbi postojećih i novih kupaca, započela je lani u srpnju.

- Tvrtka teži postati regionalni lider u sektoru proizvodnje komunikacijske opreme za praćenje prometa u kretanju i mirovanju. Rezultati projekta su početak gradnje proizvodno-poslovnog objekta, nabava uredske, proizvodne i IKT opreme, nabava softver licenci. Također je otvoreno 13 novih radnih mjesta i provedena je edukacija djelatnika. Do 2021. je planirano povećanje prihoda od prodaje za 30.584.258 kuna, povećanje prihoda od izvoza za 18.001.599 kuna, kao i otvaranje dodatnih 16 novih radnih mjesta - navodi direktor tvrtke Krešimir Meštrić.

Izgradnja poslovne zgrade, koja se nalazi preko postojeće zgrade u Poduzetničkoj zoni u Jalkovcu, počela je lani u listopadu, a budući da su radovi pri završetku, početkom mjeseca svi su se zaposlenici preselili u novu zgradu. Službeno otvorenje nove zgrade bit će 23. studenog, no zbog provedbe određenih edukacija zaposlenika projekt službeno završava u srpnju iduće godine.

Koje su još tvrtke iz Varaždinske županije "povukle" novce i za koje konkretno projekte, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti

Označeno u