Sastanak u Varaždinu: Suradnja s Amerikancima na uvođenju nove tehnologije recikliranja Foto: Ivana Dreven

Sastanak u Varaždinu: Suradnja s Amerikancima na uvođenju nove tehnologije recikliranja

| 4.7.2017. u 15:52h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Transfer nove tehnologije obrade otpada u gorive brikete tema je poslovnih razgovora s američkim gospodarstvenicima koji su danas održani u prostorijama Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore Varaždin. Uz predsjednika ŽK Varaždin Dragutina Gložinića, sastanku su prisustvovali i Zvonko Magić, predsjednik Uprave tvrtke Energy Plus d.o.o. te Jeff Blackard, direktor američke tvrtke Blackard Global.

O kakvoj je poslovnoj suradnji radi, pojasnio je Zvonko Magić iz Energy Plusa.

- Riječ o suradnji između SAD-a i Hrvatske na kojoj radimo već duže vrijeme, a odnosi se na povezivanje američkih i hrvatski tvrtki radi unapređenja naše ekonomije i otvaranja novih radnih mjesta, te povećanja kapaciteta svih tvrtki u našoj okolini koje mogu izvoziti. Mi ćemo integrirati i proizvodnju međimurskog Tehnixa te pokušati globazirati to na svjetskom tržištu. Ujedno donosimo novu tehnologiju iz Amerike koju ćemo integrirati kod nas i proizvoditi strojeve za globalno tržište - rekao je Magić.

Riječ je o recikliranju i proizvodnji energije iz otpada.

- Takva tehnologija još ne postoji u Hrvatskoj, ali će se nadovezati na tehnologiju koju naše tvrtke, poput Tehnixa, već imaju. Uz povećanje broja radnih mjesta, proizvodnje i izvoza, američki kolege će nam pomoći da to i globaliziramo te da od regionalnog postanemo i svjetski "igrač" - pojasnio je Magić.

Napomenuo da će ova tehnologija donijeti velika ulaganja ne samo za tvrtku Energy Plus, već i općenito.

- Tek smo počeli dogovorati suradnju, ali riječ je o velikim ulaganjima. Uključit će se i druge tvrtke, kao što su Metal-produkt i drugi naši partneri, te ćemo zajedno nastupiti na svjetskom tržištu - istaknuo je Magić.

Predsjednik ŽK Varaždin Dragutin Gložinić napomenuo je da će Gospodarska komora dati poticaj za razvoj ove poslovne suradnje.

- Bitno je da se ovdje radi o jednoj čistoj i novoj tehnologiji koje u Hrvatskoj nema i koja se logički nadopunjuje na tehnologije koje naše tvrtke koje se bave recikliranjem već imaju. Dakle, kompatibilna je, radi se o novitetu, patentu, i nadam se da će to uskoro zaživjeti. Ovdje se radi o zaokruživanju procesa recikliranja, nastanku visokovrijedne sirovine i zapošljavanju ljudi, a što je još važnije, američki partner će osigurati ulaz u gotovo sve zemlje svijeta - napomenuo je Gložinić.

Jeff Blackard, direktor tvrtke Blackard Global koja posluje po cijelom svijetu, na početku je istaknuo razloge zbog kojih je za ovaj projekt izabrao upravo Hrvatsku.

- Volim Hrvatsku, u Americi sam izgradio gradić nalik na hrvatske primorske gradiće, u čast Hrvatskoj. U kontaktima s gospodinom Magićem i drugima iz Hrvatske zamolili su me da donesem priliku vašoj zemlji - rekao je Blackard i dodao kako je uvjeren da će ovaj projekt uspjeti.

- Ovo je odlična prilika, otvorit će stotine, ako ne i tisuće radnih mjesta. Ljudi ovdje su vrlo pametni i marljivi - naglasio je Blackard.