Razvojna udruga Ludbreg u V. Britaniji: Za kvalitetniji rad s mladima i crowdfunding Foto: Razvojna agencija Ludbreg

Razvojna udruga Ludbreg u V. Britaniji: Za kvalitetniji rad s mladima i crowdfunding

| 2.12.2016. u 11:14h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Razvojna udruga Ludbreg sudjelovala je kao partnerska organizacija na projektu stručnog osposobljavanja „Youth Work in the Digital Age“, koji se u sklopu programa Erasmus+ održao u Velikoj Britaniji, točnije „Eden Project“ kompleksa u Cornwallu.

U Eden Projectu

U kompleksu Eden Project, najvećem stakleniku na svijetu i jednoj od najpopularnijih turističkih atrakcija u UK koju godišnje posjeti više od milijun posjetitelja, okupili su se sudionici iz Velike Britanije, Bugarske, Njemačke, Italije, Poljske, Turske i Hrvatske.

- Stručno osposobljavanje, koje je bilo za 30 sudionika, namijenjeno je članovima partnerskih organizacija te osobama koje rade s mladima radi stjecanja kompetencija i usvajanja alata neophodnih kod odnosa s javnošću, korištenja socijalnih mreža te promicanju socijalnog poduzetništva. Projektom se također željelo educirati mlade i njihove organizacije učinkovitoj promociji i objavi sadržaja kroz medije - veli Kristian Pirc, predsjednik Razvojne udruge Ludbreg.

Promocijom socijalnog poduzetništva i poboljšanjem organizacijskih vještina sudionika, kako napominje, nastoji se unaprijediti kvalitetu rada s mladima te ih time osnažiti kao aktivne aktere svojih zajednica.

- Krajnji cilj ovog projekta bila je izrada crowdfunding kampanje. Crowdfunding predstavlja mogućnost solidariziranog financiranja projekata od strane zainteresiranih iz cijelog svijeta. Ova mogućnost financiranja ideja i projekata relativno je nova, ali se zbog svoje prihvatljivosti vrlo brzo širi, što govori da je u svijetu trenutno registrirano više 500 crowdfunding platformi, odnosno internetskih adresa za prikupljanje sredstava potrebnih za pokretanje ili finaliziranje originalnih, umjetničkih ili nekonvencionalnih poslovnih ideja koje bi se teško financirale uz pomoć tradicionalnih financijskih institucija - pojašnjava predsjednik Razvojne udruge Ludbreg.

Justbike iz Ludbrega u UK

Pirc naglašava da svaki pojedinac, koji se registrira na platformi, može s relativno malim iznosima, već od nekoliko dolara ili funti, financirati projekte do kojih mu je stalo te pritom dobiti razne darove ili povlastice. Pirc navodi zanimljiv primjer iz Cornwalla.

- U želji da pokrene vlastitu pekaru kroz Crowdfunding, jedan je mladić skupio dovoljna sredstva te je svaki donator koji je donirao određeni iznos u prvih godinu dana poslovanja pekare svakodnevno besplatno dobivao svježe pekarske proizvode.

U Razvojnoj udruzi Ludbreg posebno su ponosni što je crowdfunding kampanja sudionika projekta bila inspirirana upravo njihovim projektom „#justbike!“ kroz koji su uveli javne bicikle u Ludbreg.

- Naime, Crowdfunding kampanjom JustBike htjeli smo financirati javne bicikle u obližnjem gradu, Saint Austellu, te ga na taj način prometno povezati s Edenom - pojašnjava Pirc.

U sklopu ove kampanje snimljen je i promotivni video.

- Imali smo čast da nam se osobno predstave Georgie Barr i Simon Walker, djelatnici najveće britanske crowdfunding platforme, www.crowdfunder.co.uk, koji su nam približili mogućnosti njihovog poslovnog modela te nam pružili smjernice za izradu vlastite kampanje koju smo aplicirali u sklopu projekta. Zanimljivo je spomenuti kako je i sam Eden Project, uz fondove Europske unije, djelomično financiran i kroz crowdfunding kampanju u kojoj se prikupilo 1.5 milijuna britanskih funti za njegovu izgradnju - veli predsjednik Razvojne udruge Ludbreg koja je po završetku projekta zajedno s ostalim sudionicima posjetila Cardiff, “grad crvenog zmaja” i glavni grad Walesa, kao i Bristol, grad poznat po multikulturalnom sastavu stanovništva, street-art kulturi i umjetnosti te trip-hop koji se početkom devedesetih godina prošlog stoljeća razvio upravo na njegovim ulicama.