Raste potražnja za izdvajanjem poslova u privatnom sektoru

V.V. | 8.9.2016. u 11:08h | Objavljeno u Aktualno

Hrvatske tvrtke sve bolje prepoznaju prednosti izdvajanja poslova (outsourcing), pri čemu privatna poduzeća uspješnije koriste tu mogućnost, dok se državna na to teže odlučuju. Najviše se koriste vanjske usluge čišćenja i održavanja te informatike, a najmanje nabave, prodaje i administrativnih poslova - pokazuje istraživanje koje su provele tvrtke Cronata i BNB Sklad.

Čak 45 posto anketiranih najvećom prednošću izdvajanja poslova smatra mogućnost da se tvrtka fokusira na osnovnu djelatnost, a 30 posto poduzeća najviše cijeni stručnost ljudi iz tvrtki koje se bave izdvajanjem poslova. Za 15 % poduzeća najvažnije je što se narudžbom vanjskih usluga smanjuju kadrovski problemi, a 10 % njih se za izdvajanje poslova odlučuje zbog ušteda. Otkrilo je to istraživanje koje su provele tvrtke Cronata i BNB Sklad na uzorku od 60 hrvatskih poduzeća.

Iako je u istraživanje pozvan podjednak broj privatnih i državnih tvrtki, potonje su se odazvale u daleko manjem broju.

- Najveća stigma na riječ „outsourcing“ bačena je upravo u državnom sektoru zbog straha djelatnika za svoja radna mjesta. S druge strane naše je istraživanje pokazalo da čak 92 posto anketiranih djelatnika smatra da outsourcing ne ugrožava njihovo radno mjesto, a čak 95 posto njih jasno ističe da je outsourcing poželjan - kazala je Natalija Crnički iz tvrtke BNB Sklad iz Zagreba.

Hrvatska poduzeća najviše koriste vanjske usluge čišćenja i održavanja (61,7 %) te informatike (48,3 %). Velik broj njih koristi i vanjsku zaštitu (40 %), knjigovodstvene (38,3 %) te usluge marketinških i agencija za odnose s javnošću (18,3 %). Najmanje se naručuju stručne usluge poduzeća za izdvajanje poslova nabave (8,3 %), prodaje (6,7 %) i administrativnih poslova (5 %).

- Neki su se rezultati istraživanja poklopili s onime što prepoznajemo i kroz poslovnu praksu. Naime, mnoga poduzeća dugi niz godina naručuju poslove koji su uobičajeni za outsourcing poput čišćenja i knjigovodstvenih usluga. Pritom su očekivanja jasna, poduzeće se ne želi baviti poslovima koji mu nisu srodni i koji mu oduzimaju dodatno vrijeme. Specifične intelektualne usluge koje im se nude na tržištu, tvrtke još dovoljno ne prepoznaju. Tako iako većina poduzeća priznaje da ima poteškoća s prodajom i nabavom, uprave još uvijek nisu spremne taj segment posla prepustiti nekome izvan poduzeća - kazala je mr. sc. Nataša Cikač, direktorica tvrtka Cronata iz Varaždina.

I dok izdvajanje poslova prodaje i nabave na svjetskom tržištu raste oko 12 posto godišnje, u Hrvatskoj se veće izdvajanje tih usluga tek očekuje. Da je moguće, potvrđuje istraživanje. Čak 55 % hrvatskih poduzeća namjerava više koristi izdvajanje poslova.

- Uz manjak vremena i volje za traženje odgovarajućega poslovnog suradnika za outsourcing, anketirani su djelatnici, većinom iz uprava poduzeća, kao najveći razlog koji ih sprječava u angažiranju tvrtki za outsourcing, naveli slab izbor poduzeća koje nude željenu uslugu. To nam je otkrilo da tvrtke zapravo slabo poznaju što se sve od usluga za outsourcing i koliko kvalitetno danas nudi na našem tržištu - kazala je Natalija Crnički, profesorica fizike i kemije koja je prodajne vještine povezala sa specifičnim znanjima iz STEM područja, pedagogije i psihologije, što danas primjenjuje u poduzeću BNB Sklad koje se bavi outsourcingom prodaje te savjetovanjem.

Mr. sc. Nataša Cikač s kojom je radila na istraživanju, kazala je da su usluge njezine tvrtke Cronata prvo prepoznate u inozemstvu. Stranci, naime, izuzetno cijene domaće stručnjake koji poznaju lokalno tržište, tj. dobavljače i svu potrebnu logistiku.

- Iako je osnovni razlog za outsourcing nabave u početku bilo smanjenje troškova zaposlenika, danas je sve veći naglasak na dodanoj vrijednosti koju outsourcing nabave nudi kroz rast poslovanja, inovacije krajnjih dobavljača, upravljanje rizicima i slično - kazala je Cikač.

Stručnjakinje za nabavu i prodaju detaljno će rezultate istraživanja o outsourcingu u Hrvatskoj predstaviti na predavanju za članice mreže poslovnih žena Women in Adria s naslovom „Outsourcing u službi razvoja poslovanja“ u hotelu Westin u Zagrebu u četvrtak, 15. rujna, u 9 sati.

Označeno u