Radi ulaganja u aerodrom, Grad Varaždin napravio aneks ugovora o zakupu još lani!

| 15.8.2018. u 13:02h | Objavljeno u Aktualno

Iako zbog blizine kuća nikad neće postati velika zračna luka, varaždinski aerodrom ipak ima neiskorištenih potencijala, kao što je uvođenje noćnih slijetanja i sl.  Za to su, međutim, potrebna ulaganja kojih nema još od onda kada je Winair, njegov bivši zakupac, izgradio hangar, obnovio pistu, postavio ogradu…  Ne samo da nema takvih velikih, već nema ni manjih ulaganja pa aerodrom propada. Priznaje to i sadašnji zakupac, Diamond Aviation Center (DAC), koji tvrdi da ima sve nužno za žurna ulaganja pa i više, ali ništa ne može bez dogovora s Gradom Varaždinom, koji se ne javlja. U Gradu Varaždinu to, međutim, opovrgavaju te podsjećaju da su predstavnike DAC-a i njegovog austrijskog vlasnika više puta bili spremni primiti, a posebice ukazuju na nacrt trećeg aneksa ugovora o zakupu, koji su predložili DAC-u još u rujnu prošle godine, ali dogovara nema.
 
U uvodnom dijelu tog aneksa, koji je izradila pravna služba prema uputi dogradonačelnika Zlatana Avara, stoji da se ugovorne strane suglasno utvrđuju da su Grad Varaždin i DAC sklopili 27. studenog 2015. godine Ugovor o zakupu nekretnina koje čine varaždinski aerodrom u vlasništvu Grada Varaždina, i to na rok od pet godina, uz ugovorenu zakupninu u iznosu od 250.800 kuna godišnje. Aneksom ugovora od 22. veljače 2016. izmijenjen je trenutak predaje posjeda nekretnina, odnosno vrijeme trajanja zakupa, dok su 28. ožujka prošle godine ugovorne strane sklopile drugi aneks kojim je zakupcu priznato ulaganje u poslovni prostor varaždinskog aerodroma u visini od 100.133  kn.
 
-Zakupnik je zakupodavcu prije zaključenja ovog, trećeg aneksa Ugovora izložio investicijski plan (troškovnik) daljnjih ulaganja u predmet zakupa radi ostvarenja svrhe daljnjeg razvoja zračnog prometa, koji je plan, zajedno s financijskim specifikacijama ulaganja, prilog I. ovog aneksa (…) Zakupodavac je zakupniku dao suglasnost za realizaciju investicijskog plana iz prethodnog stavka ovog članka (…) Ugovorne strane suglasno utvrđuju da se mijenjaju odredbe Ugovora o njegovom trajanju zbog provođenja projekta rekonstrukcije i adaptacije aerodroma od strane Zakupnika, koji će projekt Zakupnik realizirati sukladno primljenoj suglasnosti Zakupodavca, navodi se u nacrtu trećeg aneksa.

U nastavku je detaljnije utvrđeno na koji se način, ovisno o ulaganjima, mijenja trajanje zakupa. Ugovorne strane, kako se naglašava, suglasno utvrđuju da s osnova ulaganja u varaždinski aerodrom Zakupodavac neće Zakupniku smanjivati iznos mjesečne zakupnine, niti Zakupnik ostvaruje pravo na povrat troškova izvršenog ulaganja u aerodrom, već eventualno pravo na produljenje roka trajanja zakupa.

-Vrijeme zakupa produžuje se za tri godine, odnosno do 1. veljače 2024. godine, pod uvjetom da Zakupnik do 31. prosinca 2019. godine izvrši ulaganje u prostor aerodroma u visini od 300.000 eura. Zakupnik ostvaruje pravo na produljenje zakupa za dodatnu godinu dana u slučaju da izvrši ulaganje u prostor aerodroma nakon roka iz prethodnog stavka za dodatnih 100.000 eura, stoji u nacrtu trećeg aneksa u kojem se navodi i provođenje revizija svih dosadašnjih ulaganja, koja su prije priznata na 100 tisuća kuna.

Ni gotovo godinu dana od kada je pripremljen, ovaj nacrt trećeg Aneksa nije potpisan. Zakupniku (DAC), naime,  nije prihvatljivo da na ime ulaganja dobije (samo) produljenje vremena zakupa, već bi htio da mu se (i) smanji zakupnina, što je mogućnost koja se nalazi u Odluci o davanju u zakup, odnosno u Natječaju za davanje u zakup aerodrome. Stoga traže (i) povrat 50 posto ulaganja, ali to nije prihvatljivo Gradu Varaždinu, koji ukazuje da zakupac treba prije svega poštivati Ugovor o zakupu prema kojem je obvezan redovito održavati i voditi brigu o prostoru te svim uređajima i instalacijama na nekretninama aerodroma.

Dogovor oko ulaganja u varaždinski aerodrom između Grada Varaždina i DAC-om, očigledno, neće biti lako postići zbog potpuno različitih pristupa tome kako vrednovati ulaganja, ali ne samo zbog toga. Naime, preduvjet razgovora i dogovora, kako naglašavaju u Gradu Varaždinu, podmirivanje je svih obveza oko čega također postoje razmimoilaženja. Naime, dok DAC tvrdi da uredno plaća zakupninu, komunalnu naknadu i ostalo, Grad Varaždin daje računovodstvenu karticu koja govori da nije tako.

20180814_125831_small.jpg