Projekt ZAKOS: Kvalitetnim socijalnim dijalogom smanjiti donošenje jednostranih odluka

J.Š./Varaždinske vijesti | 14.6.2018. u 15:48h | Objavljeno u Aktualno

- Želimo podići kvalitetu socijalnog dijaloga u sjeverozapadnoj Hrvatskoj na višu razinu između predstavnika poslodavaca, sindikata, odnosno zaposlenika i predstavnika vlasti – rekao je zamjenik varaždinskog župana Robert Vugrin koji je s partnerima potpisao danas u Županijskoj palači Sporazum o partnerstvu u provedbi projekta „Zajedno ka održivom socijalnom dijalogu – ZAKOS“.

Naime, svrha projekta „Zajedno ka održivom socijalnom dijalogu – ZAKOS“, a u kojem sudjeluju Međimurska, Koprivničko-križevačka županija, Tekstilno-tehnološki fakultet, Sindikat tekstila, obuće, kože i gume, Hrvatska udruga poslodavaca, Sveučilište Sjever i Agencija za razvoj Varaždinske županije, je doprinijeti kvaliteti i kontinuitetu socijalnog dijaloga u sjeverozapadnoj Hrvatskoj kroz osnaživanje stručnih te administrativnih kapaciteta dionika socijalnog dijaloga.

Tim je povodom zamjenik župana Vugrin rekao da manjak razmjene različitih stavova često rezultira donošenje jednostranih odluka pa upravo s tim projektom tome žele doskočiti.

- Kroz online anketu će se najprije identificirati problemi i potrebe u socijalnom dijalogu i to će biti temelj za izradu plana rada gospodarsko-socijalnih vijeća, a održat ćemo i više okruglih stolova na temu jačanja sektorskog socijalnog dijaloga u industrijama koje prevladavaju u našim županijama - naglasio je zamjenik župana Vugrin.

Dodao je da je socijalni dijalog bitan radi postizanja konsenzusa svih strana i zaposlenika i poslodavaca, ali i vlasti, a sam konsenzus je preduvjet da se mogu provoditi određene reforme.

- Cilj je da prilikom završne konferencije projekta krajem iduće godine imamo niz mjera koje bi rezultirale podizanjem razine socijalnog dijaloga između predstavnika poslodavaca, zaposlenika i vlasti kroz gospodarsko-socijalna vijeća na lokalnoj pa zatim i nacionalnoj razini – naglasio je Vugrin.

Predsjednik Sindikata tekstila, obuće, kože i gume, Nenad Leček rekao je da mu je drago što ga je Varaždinska županija pozvala da sudjeluje u projektu kao partner jer se zna da je upravo u sjeverozapadnoj Hrvatskoj najviše radnika u tekstilnoj i obućarskoj industriji i to u prosjeku preko 80 posto.

- Upravo socijalnim dijalogom želimo ojačati poziciju naših radnika. Svojim djelovanjem želimo pokazati svoje znanje i želju da poboljšamo uvjete rada naših radnika od povećanja plaća do zaštite njihovih prava i uvjeta na radu – naglasio je Leček.

Predsjednica Regionalnog ureda Hrvatske udruge poslodavaca, Sanja Ostroški istaknula je da je u njihovom djelovanju ključno zastupati stavove poslodavaca u ovom socijalnom dijalogu koji se tiču svih socijalno-gospodarskih tema.

- Gospodarsko-socijalno vijeće je tijelo koje možemo jačati na lokalnoj i nacionalnoj razini i kroz koje možemo donositi prijedloge i promjene za dobrobit gospodarstva – naglasila je Ostroški.

U okviru Poziva za dodjelu bespovratnih sredstava „Jačanje socijalnog dijaloga – faza III“ Ministarstvo rada i mirovinskog sustava donijelo je Odluku o financiranju projekta „Zajedno ka održivom socijalnom dijalogu – ZAKOS“ u iznosu od 679.793,81 kuna.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisan je između Ministarstva rada i mirovinskog sustava, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Varaždinske županije kao nositelja projekta.

U Županijskoj palači prisutni su bili zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec, u ime Koprivničko-križevačke županije pročelnik Marijan Štimac, dekanica Tekstilno-tehnološkog fakulteta prof.dr.Sanja Bischop, rektor Sveučilišta Sjever prof.dr.Marin Milković, prorektorica Sveučilišta Sjever prof.dr.Anica Hunjet , direktor AZRA-e Borko Mikić.

zakos_uvodna_konferencija_4.JPG

zakos_uvodna_konferencija_3.JPG

zakos_uvodna_konferencija_2.JPG