Profesionalno usavršavanje u Chicagu, i to besplatno

Varaždinske vijesti | 24.11.2018. u 08:55h | Objavljeno u Aktualno

Do kraja studenog primaju se prijave za Professional Fellows program namijenjen stručnjacima iz područja poduzetništva, inovacija i obrazovanja, čiju je vrijednost i ove je godine prepoznala Američka ambasada, koja ga je odlučila financirati sredstvima „Alumni grants“ fonda.

Program omogućuje hrvatskim stručnjacima iz javnog i privatnog sektora te djelatnicima u nevladinim organizacijama petotjedni boravak u Chicagu tijekom proljeća iduće godine, odnosno rad u adekvatnoj instituciji ili tvrtki unutar njihovog poduzetničkog ekosustava. Program pokriva troškove puta, hrane, stanovanja i džeparac od 1.000 USD, a u suradnji s Tehnološkim parkom Varaždin provode ga US Department of State i WorldChicago, neprofitna organizacija koja izravno povezuje hrvatske eksperte u dobi od 25 do 40 godina s tvrtkama i organizacijama u Chicagu u obliku studijskih posjeta i stipendija.

- Glavni fokus Professional Fellows programa su poduzetništvo, inovacije (prvenstveno tehnološke), obrazovanje i ostala srodna područja. Prijaviti se mogu vlasnici i direktori privatnih poduzeća, zaposlenici u privatnom sektoru, zaposlenici u javnom sektoru (ministarstva, vladine i nevladine agencije, lokalna samouprava, razvojne agencije i sl.), zaposlenici u javnim i privatnim obrazovnim institucijama te menadžeri i zaposlenici poduzetničkih potpornih institucija, veli Karlo Kukec, direktor Tehnološkog parka Varaždin.

Kukec je nakon boravka u Chicagu 2015. godine, zajedno s timom Tehnološkog parka, pokrenuo nekoliko projekata putem kojih se ostvaruje dugoročna strateška suradnja s poduzetničkim ekosustavom u Chicagu, a jedan od njih je „Fast track to Chicagoland“, intenzivan trening program koji hrvatske tvrtke vodi na tržište SAD-a.

- Polaznici programa imat će priliku testirati svoj poslovni model na američkom tržištu, napraviti odmak od svakodnevne operative i sagledati svoju profesiju iz druge perspektive, biti u epicentru novih poslovnih i tehnoloških trendova, dobiti nove ideje za rast vlastitog poslovanja ili poslovanja svojih klijenata te proširiti svoju listu poslovnih kontakata umrežavanjem s globalno iskusnim poduzetnicima, menadžerima i investitorima, veli Kukec.

Program je do sada omogućio boravak više od 90 sudionika u Chicagu, a čega 26 iz Hrvatske. Među njima je bio i Zvonimir Dimovski, softverski stručnjak u tvrtki Perpetuum mobile, koji je u programu sudjelovao ove godine kada je imao priliku mjesec dana raditi u jednoj od tvrtki koja djeluje u najboljem svjetskom poduzetničkom inkubatoru „1871“, smještenom u samom poslovnom centru Chicaga. Kao najveću vrijednost programa navodi mogućnost intenzivnog umrežavanja s tehnološkim i startup liderima današnjice, ali kao ne manje važnu komponentu izdvaja i kulturno povezivanje koje se kroz program manifestira u obliku volonterskih aktivnosti i boravka kod tzv.“homestay“ domaćina za čitavo vrijeme trajanja programa.

I Nikolina Vučković, filmska i televizijska redateljica, scenaristica i producentica u tvrtki Luminosa Production, sudjelovala je ove godine u programu. Za sam program, ali i za formalna i neformalna druženja alumnija koja se redovito organiziraju, veli da omogućavaju konstantan rast i razvoj, kako na profesionalnoj, tako i na osobnoj razini. Svoje iskustvo rada u ulozi supervizora scenarija na seriji „Game of thrones“ demonstrirala je i u kratkom promotivnom filmu koje opisuje iskustvo njene grupe „Chicago fellowsa“.