PRIMJER Sandra Oreški (40) o tome kako je postala prva varaždinska registrirana dadilja

| 9.10.2017. u 17:58h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

- Čuvam djecu već dugi niz godina, prije “onako sa strane” pa su mi roditelji djecu dovozili u stan ili sam odlazila kod njih, a sada već dvije godine imam službeno otvoren obrt za obiteljsko čuvanje djece sukladno zakonu, govori prva varaždinska registrirana dadilja, Sandra Oreški, koja kao odgajatelj s diplomom nije mogla pronaći posao, pa je otvorila obrt čim je donijet zakon koji regulira čuvanje djece izvan institucije.

Prije zakona o dadiljama djecu je na “crno” čuvalo, procjenjuje se, oko 15.000 ljudi. No, čim se zakonski sve riješilo, dio njih odlučio je regulirati taj posao. Tako je i Sandra početkom rujna 2015. registrirala vlastiti obrt za obiteljsko čuvanje djece, koji je u to vrijeme bio jedini u Varaždinu. Kako kaže sugovornica, nije sve išlo glatko u početku.

- Prvo nisam mogla dobiti pomoć od burze za samozapošljavanje jer su oni procijenili da moja ideja nema financijsku budućnost. Nakon nekoliko žalbi i odbijenica odustala sam od burze i bez ičije pomoći, vlastitim sredstvima, kupila dodatnu opremu koja mi je još nedostajala - prisjeća se sugovornica, dodajući da je nakon brda prikupljene dokumentacije i kucanja na brojna vrata napokon uspjela.

U svom domu sugovornica danas čuva djecu samo do tri i pol godine, a nakon toga ona su spremna za vrtić. Takve uvjete ima dogovorene s roditeljima i za sada se ta ideja pokazala pozitivnom. Iako u svom obrtu pod nazivom “Pčelica” može čuvati veći broj djece, u više smjena, ona se ipak odlučila za varijantu s manjim brojem djece.

-Trenutno čuvam četvero djece, iako mi je dopušteno prema prostornim uvjetima šestero. Ne čuvam predškolce, a mogla bi jer taj Zakon obuhvaća čuvanje djece od 6 mjeseci do 12 godine. Smatram da je najveća potreba za čuvanjem jasličke djece koju roditelj nerado ostavljaju u prenapućenim vrtićima, a gdje se onda ona najčešće razbole pa su roditelji više po bolovanjima nego su im djeca u vrtiću - objašnjava sugovornica.

Koje su specifičnosti njezina obrta te koji su joj planovi pročitajte u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti...