Ljubav za pčelama, zapravo, potječe iz djetinjstva, kada sam oca gledao kako brine o pčelama, kaže Martin Gašparević iz Bisaga

POHVALNO Martin Gašparević među četvero iz županije u programu Školskog mednog dana

| 11.12.2018. u 08:12h | Objavljeno u Aktualno

S ciljem promoviranja meda lokalnih proizvođača, odnosno stvaranju boljih uvjeta za pozicioniranje meda hrvatskih pčelinjaka na tržištu, kao i zbog educiranja učenika o važnosti pčelarstva za sveukupnu poljoprivrednu proizvodnju i biološku raznolikost, Ministarstvo poljoprivrede pokrenulo je “Programom školskog mednog dana i promocije hrvatskih pčelinjaka” u kojem sudjeluje 207 pčelara iz cijele zemlje. Među njima, četvero je pčelara zadovoljilo kriterije iz Varaždinske županije: obitelj Piljak, Mladen Namjesnik, obrt za pčelarstvo DOMED te Martin Gašparević iz Bisaga.

Zahvaljujući svom radu, oni su u upotrebu dobili jedinstvene staklenke za med i pčelinje proizvode, koje su plasirali u osnovne škole svim učenicima prvih razreda, i to na dan Sv. Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara, odnosno 7. prosinca.

Martin Gašparević iz Bisaga, komu je u sklopu Programa odobrena 21 osnovna i područna škola s ukupno 292 učenika kojima plasira med sa svog OPG-a, kaže da se radi o hvalevrijednom projektu, koji će sigurno polučiti dobre rezultate.

- Želimo podići svijest djece, od rane dobi, o potrebi konzumacije lokalnih poljoprivrednih proizvoda te ukazat na ulogu i značaj pčelarstva u cjelokupnoj poljoprivrednoj proizvodnji, posebice zbog održavanja ekološke ravnoteže i biološke raznolikosti, budući da 84 posto biljnih vrsta i 76 posto proizvodnje hrane u Europi ovisi o oprašivanju, koje obavljaju domaće i divlje pčele - kaže Gašparević, koji godišnje proizvede između 1.500 do 2.000 kilograma meda, a od proizvoda na njegovom OPG-u, koji se nalazi u mjestu Bisag u Općini Breznica, možete se kupiti i pčelinji pelud, matičnu mliječ te propolis.

Pčelarstvom se počeo baviti na nagovor susjeda, koji mu je poklonio prve pčele.

- Ljubav za pčelama, zapravo, potječe iz djetinjstva, kada sam oca gledao kako brine o pčelama, a kako je početkom proljeća Ministarstvo najavilo Program - odlučio sam se prijaviti - kaže Gašparević.

Počeo je s tri košnice i danas došao na njih 90, ali tu ne namjerava stati jer ima u planu proširenje i prelazak na eko proizvodnju.

Više o ovoj zanimljivoj temi pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti

Označeno u