Otvorenjem farme u Brodskom Stupniku Vindija započela novi investicijski ciklus u Slavoniji

Varaždinske vijesti | 20.7.2018. u 15:46h | Objavljeno u Aktualno

Otvorenjem nove, suvremeno opremljene farme u Brodskom Stupniku, Grupa Vindija započela je investicijski ciklus vrijedan 7,7 milijuna eura koji će omogućiti povećanje primarne proizvodnje robne marke Vindon za više od 16 posto. Uz predstavnike vodeće hrvatske prehrambene industrije, farmu je svečano otvorio predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.

- Ovo ulaganje u Brodskom Stupniku predstavlja jednu snažnu poruku o razvoju hrvatske poljoprivrede i prehrambene industrije, ali i suradnji sjeverne Hrvatske i Slavonije. Za nas je ta poruka, osobito kada se radi o ovakvom kompleksu, gdje će se proizvoditi pureće meso, koje se u RH konzumira u velikim količinama, jedan ogroman plus za hrvatsku poljoprivredu i prerađivačku industriju. Dugogodišnja kvaliteta i ulaganja Grupe Vindija u inovacije, proizvodnju, visoke standarde daje nam veliki optimizam da proces sljedivosti od polja do stola funkcionira i na ovom primjeru. Ovakvo ulaganje Vindije u Brodskom Stupniku, nova zapošljavanja, veliki su doprinos širem kontekstu domaće poljoprivrede - izjavio je Plenković.

- Novoizgrađena farma dodatni je iskorak Grupe Vindije u osiguravanju uvjeta za prirodni uzgoj peradi i vrhunsku kvalitetu konačnog proizvoda robne marke Vindon. Velika mi je čast što smo upravo u srcu Slavonije pokrenuli novi investicijski ciklus i vjerujem da će ovo biti poticaj svima koji žele graditi i stvarati kvalitetne domaće proizvode, zapošljavati ljude i podizati standard života građana - istaknuo je generalni direktor Grupe Vindija Dragutin Drk te dodao kako je upravo ulaganje u kapacitete primarne proizvodnje omogućilo Grupi Vindija titulu lidera u proizvodnji purećeg mesa.

Otvorenju farme prisustvovali su i potpredsjednik Vlade i ministar poljoporivrede Tomislav Tolušić, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, ministar financija Zdravko Marić, župan Brodsko-posavski župan Danijel Marušić te načelnik Općine Brodski Stupnik Goran Jelinić.

- Iako u peradarstvu dobro stojimo, imamo još mnogo prostora za napredak. Vindija je naša jedina tvrtka u peradarskom sektoru koja ima GMO free certifikat, što je za svaku pohvalu. Očekujem da će projekti, poput izgradnje farme u Brodskom Stupniku, omogućiti povećanje broja radnih mjesta, i još uspješnije poslovanje same tvrtke i bolji plasman na tržištu - naglasio je Tolušić.

Investicija za izgradnju farme u Brodskom Stupniku iznosi 4,9 milijuna eura, a dodatnih 2,8 milijuna eura uložit će se u proširenje farme s dodatna četiri peradnjaka, čime će se do kraja 2018. zaokružiti investicijski ciklus. Nakon finalizacije projekta, Grupa Vindija će godišnje dodatno proizvoditi 2,26 tisuća tona mesa žive težine na 16,5 tisuća četvornih metara proizvodne površine, i tako odgovoriti na zahtjeve domaćeg tržišta koje bilježi porast potražnje za purećim mesom. Općenito, prema dostupnim podacima, potrošnja mesa peradi porasla je od 2012. za više od 12 posto.

Grupa Vindija je s proizvodnjom puretine započela 2003. otvorenjem moderne tvornice za proizvodnju svježe puretine Vindon d.o.o. I u ovom postrojenju, kao i ostalim farmama Vindona i Grupe Vindija, meso će se proizvoditi prema strogim standardima koji jamče proizvodnju GMO free svježeg mesa peradi. Prije svježeg purećeg mesa Vindon i pilećeg mesa Cekin, prvi GMO free certifikat u Hrvatskoj dobila je upravo Vindijina tvornica stočne hrane BLAGOdar, čijim se proizvodima opskrbljuju kooperantske farme za uzgoj peradi.

U Vindonu je uspostavljen sustav sljedivosti od uzgoja, tj. farme do stola, koji podrazumijeva strogu kontrolu u svim fazama procesa proizvodnje, prerade i distribucije hrane što osigurava kvalitetu i zdravstvenu ispravnost finalnih proizvoda, koji su potvrđeni i implementacijom HACCP sustava kontrole. Uz vlastitu veterinarsku službu koja provjere započinje već na farmama, Grupa Vindija dodatno u vlastitom mikrobiološkom i kemijskom laboratoriju godišnje izvrši više od 100 tisuća analiza kako bi do kupca stigao proizvod vrhunske kvalitete i zdravstvene ispravnosti.

Vindon_otvorenje_1.JPG