Osnovana tvrtka Bukotermal za upravljanje i korištenje izvora geotermalnih potencijala Foto: Ilustacija

Osnovana tvrtka Bukotermal za upravljanje i korištenje izvora geotermalnih potencijala

IHR/Varaždinske vijesti | 7.2.2019. u 10:51h | Objavljeno u Aktualno

Istočni dio Varaždinske županije raspolaže velikim količinama geotermalnih izvora energije. Riječ je o području općina Veliki i Mali Bukovec. Kako potencijali dosad nisu bili iskorišteni na pravi način, osnovat će se trgovačko društvo Bukotermal d.o.o. za upravljanje i korištenje raspoloživih izvora geotermalnih potencijala.

Primjeri dobre prakse u okruženju

Županijska skupština na jučerašnjoj sjednici donijela je odluku o osnivanju trgovačkog društva Bukotermal. Osnivači su Varaždinska županija s udjelom od 85 posto te Općina Mali Bukovec s udjelom od 15 posto. Zadaća društva Bukotermal je ishođenje koncesijskih dozvola za eksploataciju, upravljanje izvorima i traženje investitora koji će komercijalno iskorištavati raspoložive izvore geotermalne vode.

- Tvrtka koju osnivamo zatražit će koncesije, pripremiti projekte i zatražiti vanjskog partnera, pa će onda u nekom omjeru s tim partnerom isfinancirati termoelektranu koja može imati raspon od 3 do 10 MW. Jedan megavat je okvirno milijun kuna. Mi u našem okruženju imamo primjere dobre prakse, primjerice austrijski grad Güssing je grad koji je potpuno na zelenoj energiji. Primjeri postoje i mi idemo u tom smjeru jer smatramo da postojeće bogatstvo treba iskoristiti na korist građana Hrvatske, Varaždinske županije i posebno jedinica lokalnih samouprava. Zašto je to važno? Prije svega zbog cvjećara koji mogu višak termalne energije koristiti u svojim proizvodnjama. Dobro znamo da je 40 posto hrvatske proizvodnje cvijeća u Velikom i Malom Bukovcu. To je svega 10 posto naših potreba, Hrvatska uvozi 90 posto cvijeća. Tržište proizvodnje cvijeća je ogromno – rekao je župan Radimir Čačić.

Osim što bi se energetski potencijala geotermalnih izvora iskoristio za proizvodnju električne energije, višak toplinske energije bio bi i za potrebe cvjećarstva, povrtlarstva, ali i razvoj rekreacijskog turizma i slične djelatnosti.