Batat iz OPG-a Makaj možete kupiti i na varaždinskoj tržnici Foto: Krešimir Đurić

OPG MAKAJ U Kučan Marofu već tri godine ekološki uzgajaju batat

| 2.4.2018. u 16:23h | Objavljeno u Aktualno

Iako s krumpirom nema mnogo zajedničkog, u našim krajevima poznati je upravo pod nazivom “slatki krumpir”. Naravno radi se o batatu, namirnici koje je kod nas došla iz tropskih krajeva, a koju posljednje tri godine možemo naći i na varaždinskoj Gradskoj tržnici, gdje ih prodaje Romana Makaj s OPG-a Makaj iz Kučan Marofa.

- Posljednje tri godine bavimo se ekološkim uzgojem batata i aronije.Trenutno smo u prijelaznoj fazi ekološke proizvodnje, odnosno iako nam do potpunog eko-certifikata treba još dvije godine, i sada je prozvodnja već sada 100 posto ekološka.

U ponudi imamo narančasti batat, s tim da ćemo od sljedeće berbe imati i bijeli i ljubičasti batat. To je vrlo zanimljiva biljka, i iako ga nazivaju slatkim krumpirom, on je zapravo iz porodice slaka. Vrlo je zdrav i ljekovit - kazala nam je gospođa Romana koja nam je otkrila kako se batat u kuhinji može koristiti na bezbroj načina.

- Možete ga peći kao krumpir i poslužiti kao prilog, ali i pripremati kao samostalno jelo. Koristi se raznim slasticama, primjerice pudinzima, pitama pa i u kremšnitama...U gradskoj kavani na Korzu nedjeljom kremšnite s našim batatom možete i probati - otkrila nam je gospođa Romana dodavši kako ga se može jesti i sirovog na salatu.

- Vrlo je zdrav i preporuča se sportašima i dijabetičarima, ali i za svima koji žele živjeti zdravije. Bogat je vitaminom B6, beta – karotenom, manganom, fitosterolima, folnom kiselinom, magnezijem, željezom te vitaminima D i E odličan je za održavanje tjelesne težine, kardiovaskularno zdravlje, bolju probavu, glatku i lijepu kožu te čvrste zube - ističe Romana Makaj koja i sama voli pripremati razna jela s batatom.

- Kod nas na stolu batat još nije toliko zastupljen u prehrani koliko bi trebao biti s obzirom na njegovu prehrambenu vrijednost i kvalitete. Zbog specifičnog slatkog okusa to je hrana koja vam odgovara ili ne odgovara, no vrlo je važno i kako se priprema. Ljudi ga česti pripremaju kao pire, jer im se to čini najjednostavnije, ali u tom obliku njegova slatkoća najviše dolazi do izražaja. Batat voli začine i ja preporučam da ga se priprema u protvanu s mesom. Može to biti piletina, svinjetina ili junetina, a od začina voli ljutu papriku, čili, đumbir, curry. Pikantni začini idu odlično uz batat - savjetuje gospođa Romana koja kaže kako su posebno zgodni i njoki od batata. 

Više o prednostima batata, ali i recept za varivo, doznajte u novom broju Varaždinskih vijesti

Označeno u