OPG ANDREJA PETROVIĆ: Rijetki ekološki OPG s dugogodišnjim EU certifikatom

| 3.12.2018. u 18:59h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Konvencionalna poljoprivreda prolazi kroz brojne izazove. Da je to točno, uvjerila se i Andreja Petrović, koja je u Varaždinu vrlo entuzijastično pokrenula obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo prije osam godina. Kako bi opstala kao poslovni subjekt, od početka je svoje obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo usmjerila k ekološkoj proizvodnji jer je pretpostavljala da dodana vrijednost poljoprivrednim proizvodima može nadići izazove i probleme koje nosi konvencionalna proizvodnja. Iz više razloga odabrala je tikve ili buče za primarnu proizvodnju, ali istovremeno je pokretula proizvodnju specifičnih prerađevina od buče i bučina ulja, koji su mogu naći u nekim od domaćih trgovačkih lanaca pa i u inozemstvu.

- Bio je to velik zalogaj - kaže Andreja prisjećajući se početaka, dodajući da se svakodnevno poljoprivrednici susreću s teškoćama, ali s druge strane zajednička poljoprivredna politika EU, a samim tim i RH, ima problema s planiranjem, financiranjem, vođenjem i na kraju s uspješnošću nacionalne poljoprivredne proizvodnje, kao i proizvodnje hrane, dok klimatske promjene ne doprinose rješenju, već još više kompliciraju život i jednoj i drugoj strani.

OPG na kojem radi s obitelji raspolaže s 12 ha vlastite zemlje, a većina površina je u Đakovu, odakle potječe suprug. 

-Neizostavan način obrade zemlje je poštivanje plodoreda, tako pa osim buče uzgajamo pir, heljdu i druge srodne kulture, veli.

Kako kaže, specijalizacija u prerađivačkom dijelu poljoprivrednih proizvoda iziskuje ozbiljnu tehnologiju i poznavanje proizvodnih procesa.

- U ekološkom sustavu taj posao je još kompleksniji jer je obavezan nadzor od strane ovlaštenih institucija da bi ekološki certifikat vrijedio na razini EU - ukazuje.

Sugovornica svjedoči da je proces certifikacije i kontinuiranog održavanja certifikata iznimno skup i zahtjevan, ali kroz protekle godine su to uspješno savladali. Danas, jednostavno smatra kako je to prirodan put, jer je na svojim leđima osjetila svu snagu administrativnog aparata.

- Većinu proizvoda plasiramo u trgovine zdrave hrane diljem Hrvatske, a plasiramo ga i u belgijske restorane zdrave hrane koji koriste isključivo ekološke namirnice - kaže Andreja, dodajući kako u inozemstvu postoji ogromna potražnja za ekološkim proizvodima za razliku od nas gdje još uvijek vlada konvencionalna poljoprivreda, a svjesnost lokalnog stanovništva o ekološkoj poljoprivredi je još uvijek niska, što je i logično.

No, zadnjih godina se osjeća značajna promjena.

- Lokalna zajednica je prepoznala potencijal uzgoja buče i bučina ulja, a s tim ciljem je pokrenuta i Udruga varaždinsko bučino ulje, kojoj je cilj stvoriti moderan br,nd s geografskim porijeklom varaždinskog bučinog ulja. U tu Udrugu smo se i mi uključili i drago nam je što se stvorila platforma za unaprjeđenje uzgoja buče - ukazuje sugovornica.

Upravo radi unapređenja proizvodnje, odnosno odluke da krene prema biodinamičkoj prozvodnji, nedavno je bila na studijskom putovanju u Egiptu.

       Kako joj je bilo i što je novog saznala čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti

 

Označeno u