Sjedište OŠKZ bilo je u Kukuljevićevoj ulici u Varaždinu Foto: Krešimir Đurić/VV arhiva

Obrtničko štedna kreditna zadruga: Nakon devet godina zaključen stečaj

| 4.12.2017. u 09:22h | Objavljeno u Aktualno

Devet godina otkako je otvoren, rješenjem Trgovačkog suda u Varaždinu zaključen je stečajni postupak nad Obrtničkom štednom kreditnom zadrugom (OŠKZ).

U stečajnom je postupku nad OŠK, kako je u završnom izvješću i završnom računu navela stečajna upraviteljica Marija Domijan, ukupno prijavljeno i priznato 15,8 milijuna kuna tražbina vjerovnika. Tražbine zaposlenika za plaće i otpremnine (prvi viši isplatni red) iznosile su 198.859 kuna, a tražbine stečajnih vjerovnika (drugi viši isplatni red) 15,6 milijuna kuna.

S druge strane, imovinu OŠKZ činilo je 16,7 milijuna kuna tražbina od korisnika zajmova. No, od toga je na glavnicu tzv. sumnjivih i spornih tražbina otpadalo šest milijuna kuna, a na kamate na taj iznos bile su sedam milijuna kuna. Usto, postojale su i tražbine po ostalim kreditima s kamatama u iznosu od tri milijuna kuna, a OŠKZ je bila i vlasnik nekretnina vrijednih 622.854 kuna.

Međutim, budući da su tzv. sumnjive i sporne tražbine činile najveći dio imovine, čak 78 posto, radi nemogućnosti njihove naplate vodili su se sporovi još od 2000. godine. Otada se bilježe i gubici u poslovanju koji nisu bili prikazani u poslovnim knjigama i godišnjim izvješćima. Upravo su ti plasmani i nemogućnost dužnika da ih podmire ili da se potraživanja naplate iz njihove imovine, navodi stečajna upraviteljica u završnom izvješću i završnom računu, dovela do stečaja OŠKZ.

- Glavna krivnja tadašnje uprave bila je što ih je u izvješćima zadrugarima prikazivala kao imovinu, iako je ona postojala samo na papiru, a OŠKZ zbog nedostatka sredstava više nije bila u stanju podmirivati svoje obveze prema vjerovnicima. U tijeku stečaja iz pozicije tzv. sumnjivih i spornih tražbina naplaćeno je 176.955 kuna. Oko ostalih tzv. sumnjivih i spornih tražbina vode se parnični postupci, no neizvjestan je i njihov iznos, ali i iznos koji bi se mogao naplatiti u slučaju uspjeha u sporu - navela je stečajna upraviteljica, dok je ostalo otovoreno pitanje što je cijelo vrijeme radila HNB i druge institucije koje su zadužene za nadzor financijskih institucija.

Stečajna upraviteljica je napomenula da je od ukupne imovine OŠKZ od 16,7 milijuna kuna unovčeno tek 2,6 milijuna kuna, dok je zbog nemogućnosti naplate otpisano 13,1 milijun kuna. U sporu su tražbine od 953.924 kune.

Tijekom stečaja održane su dvije diobe, i to u visini od 5,5 posto priznatih tražbina kod prve diobe (794.076 kuna) te 1,76 posto priznatih tražbina kod druge diobe (254.101 kuna), odnosno ukupno 1.048.177 kuna. Tražbine vjerovnika prvog višeg isplatnog reda podmirene su u stopostotnom iznosu, dok su tražbine vjerovnika drugog višeg isplatnog reda podmirene s 9,35 posto. Odnosno, ukupno priznate tražbine podmirene su u visini od 10,8 posto. Neunovčenu imovinu čine tražbine u sudskim sporovima koji se vode na općinskim sudovima u Ivancu i Varaždinu, pri čemu je stečajna upraviteljica predložila da se one nastave u ime stečajne mase OŠKZ. Budući da je unovčena sva imovina, predložila je zaključenje stečajnog postupka te da se sa žiro-računa stečajne mase isplate vjerovnici koji nisu isplaćeni kod druge diobe.

Sud je zbog svega navedenog, kao i zbog činjenice što su vjerovnici prihvatili završno izvješće i završni račun stečajne upraviteljice te da je unovčena sva imovina, odlučio zaključiti stečajni postupak. Po pravomoćnosti rješenja, OŠKZ će se brisati iz sudskog registra, no stečajna upraviteljica je i nakon zaključenja stečajnog postupka dužna zastupati stečajnu masu. Protiv rješenja suda može se uložiti žalba Visokom trgovačkom sudu RH u roku od osam dana.

smrtic

Inače, Vladimiru Smrtiću, bivšem upravitelju OŠKZ, nepravomoćnom je presudom Općinskog suda u Varaždinu početkom ove godine izrečena dvogodišnja zatvorska kazna zbog prijevare u gospodarskom poslovanju u produljenom trajanju, i to u korist OŠKZ koju je sud kaznio sa 100.000 kuna.

U tijeku je žalbeni postupak pri čemu OŠKZ traži oslobođenje od novčane kazne.

Označeno u