Objavljen novi natječaj: 332 milijuna kuna za navodnjavanje Foto: ilustracija

Objavljen novi natječaj: 332 milijuna kuna za navodnjavanje

Varaždinske vijesti | 30.1.2019. u 08:21h | Objavljeno u Aktualno

Objavljen je drugi natječaj za provedbu Podmjere 4.3. "Potpora za ulaganja u infrastrukturu vezano uz razvoj, modernizaciju i prilagodbu poljoprivrede i šumarstva", tip operacije 4.3.1. Investicije u osnovnu infrastrukturu javnog navodnjavanja, iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.–2020., vrijedan 332 milijuna kuna.

Na prvom natječaju za ovu operaciju ugovoreno je 9 projekata vrijednih 360 milijuna kuna, a završetkom tih projekata bit će omogućeno navodnjavanje 3.653 hektara poljoprivrednog zemljišta. Riječ je o projektima jedinica područne (regionalne) samouprave, odnosno infrastrukturi javnog navodnjavanja, koja je preduvjet za projekte pojedinačnih poljoprivrednih gospodarstava.

- Navodnjavanje, plastenici i staklenici za neke su poljoprivredne kulture jedini ispravni smjer. Navodnjavanje nije jeftino i početna ulaganja nisu mala, ali odabirom dobre kulture za određeno tlo moguće je postići i nekoliko "berbi" godišnje. Hrvatska navodnjava svega 22.500 hektara poljoprivrednog zemljišta. Potencijal nam je golem i moramo ga čim prije staviti u punu funkciju, intenzivirati proizvodnju po hektaru i povećati prinose – izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Svrha ovog natječaja je povećanje poljoprivrednih površina koje se mogu navodnjavati, prvenstveno radi smanjenja negativnog učinka suša, osiguranja stabilnosti poljoprivredne proizvodnje i povećanja konkurentnosti poljoprivredne proizvodnje, ističu iz Ministarstva poljoprivrde.

Ukupan iznos raspoloživih sredstava javne potpore na ovom natječaju iznosi 332.000.000 kuna. Najniža vrijednost potpore po projektu iznosi 150.000 eura u kunskoj protuvrijednosti, a najviša 15.000.000 eura u kunskoj protuvrijednosti.

Intenzitet potpore po projektu iznosi najviše 100 posto od ukupnih prihvatljivih troškova projekta. Prihvatljivi korisnici su jedinice područne (regionalne) samouprave.

Zahtjev za potporu može se podnositi od 28. veljače 2019. godine od 12:00 sati do 29. travnja 2019. godine do 12:00 sati.

Više informacija o natječaju dostupno je na stranici Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.