Nudi nam se 10,6 milijardi eura iz EU fondova, ali pitanje je možemo li ih povući Foto: Krešimir Đurić

Nudi nam se 10,6 milijardi eura iz EU fondova, ali pitanje je možemo li ih povući

| 19.12.2016. u 15:04h | Objavljeno u Aktualno

Na početku prošlog tjedna, tijekom kojeg su u svega tri dana u Puli, Zagrebu, Dubrovniku i Stonu potpisani ugovori za sufinanciranje europskim bespovratnim novcem projekata vrijednih oko 200 milijuna kuna, u Varaždinu je održan okrugli stol “Uloga gradova u razvoju poduzetništva i EU fondova” čiji su organizatori bili Udruga gradova RH i Poslovni dnevnik.

O pripremi projekta za financiranja iz fondova EU, problemima i preporukama za jedinice lokalne samouprave, uvodno je govorila Ariana Vela, konzultantica za EU fondove.

- Pozivi i natječaji EU nisu pali s neba, već su produkt strateškog promišljanja što Unija želi razvijati u narednom razdoblju. U skladu s tim su sve države članice trebale uskladiti svoje strateške dokumente koje bi omogućile alokaciju tih sredstava. Hrvatska trenutno ima 30-ak strateških dokumenata, no nakon toga su trebali biti napravljeni operativni programi koji su malo “zaštekali” - upozorila je Vela dodavši da u institucionalnom dijelu povlačenju EU sredstava trenutno u Hrvatskoj sudjeluje 30-ak raznih državnih i javnih tijela koja se moraju uskladiti.

Ukazala je da je alokacija za Hrvatsku 2014.-2020. 10,6 milijardi eura, ali je pitanje koliko imamo razvijene kapacitete da to povučemo.

Niti na razini državne uprave, ali niti na razini jedinica lokalne samouprave. Baze projekata u gradovima su uglavnom rascjepkane te ne postoji u vidu jednog globalnog programa sa svojim manjim varijacijama. To sve ne daje neke konkretne rezultate - upozorila je Vela.

Više pročitajte u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti

Označeno u