Novih 12 milijuna kuna europskih sredstava za Centar znanja u TICM-u

vv | 15.7.2017. u 09:08h | Objavljeno u Aktualno

Program „Ulaganje u proširenje poduzetničke poslovne infrastrukture u Centru znanja Međimurske županije“, jedan je od onih čiju je vrijednost prepoznalo Ministarstvo gospodarstva te za tu namjenu i njegovo provođenje Međimurskoj županiji i Tehnološko – inovacijskom centru Međimurje odobrilo 12 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Zahvaljujući tome, poslovni inkubator Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje proširit će se za dodatnih 1000 m2 , odnosno na ukupno 3.700 m2 vrhunski opremljenih uredskih prostora, učionica, konferencijskih dvorana i pratećih sadržaja, a  broj inkubiranih tvrtki, kojih je danas 28 s više od 70 zaposlenika, će porasti na 50 i s dvostruko više zaposlenih tijekom faza razvoja.

„Međimurska županija s ovih novih 12 milijuna kuna nastavlja stvarati projekt Centra znanja temeljen na triple helix modelu koji rezultira stvaranjem sinergijskih učinaka u području visokog obrazovanja, proaktivne javne uprave i poslovnog sektora. Samo tako ćemo našem kraju omogućiti novi razvoj, novi zamah i zapošljavanje te sasvim sigurno atraktivniju gospodarsku sliku koja će privlačiti visoko dohodovne investicije“, rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec na svečanosti dodjele Odluka o financiranju projekata u okviru programa „Razvoj poslovne infrastrukture“ koju mu je predala potpredsjednica Vlade RH i ministrica gospodarstva Martina Dalić, uz nazočnost državne tajnice u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU Spomenke Đurić, ravnatelja SAFU-a Središnje agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislava Petrica te Ivana Plačka, direktora Tehnološko inovacijskog centra Međimurje TICM-a čiji je tim pripremio cijeli projekt i koji će upravljati novoopremljenom infrastrukturom.

Ovime se daje šansa poduzetnicima i mladima, a razvija međimurska IT infrastruktura

„Ova europska sredstva namijenjena su za poduzetništvo, poticanje poduzetništva te stvaranje boljeg i kvalitetnijeg poslovnog okruženja, što i je jedan od bitnih ciljeva Vlade. Ono što nam današnji događaj pokazuje je kako se svakodnevni rad državnih institucija, rad koji se odvija u državnim uredima prenosi na bolje i kvalitetnije poduzetničko okruženje. Ovim će se natječajem omogućiti ekonomsko-političke odluke za bolje poduzetničko okruženje te konkretiziranje kroz izgradnju poslovnih prostora, nabavku opreme, strojeva, dostupnost IT infrastrukture, mentorstvo koje će jedinice lokalne samouprave koje su se prijavile na projekte osigurati poduzetnicima kako bi omogućile da uz što manje troškove mogu realizirati svoje poslovne ideje i aktivnosti, konkretizirati ih i uvesti inovacije“, objasnila je potpredsjednica Vlade RH te dodala kako će se na ovaj način diljem Hrvatske realizirati 24 vrijedna projekta, ali da će ujedno i dodatnih 25 projekata biti kroz desetak dana u prilici primiti bespovratna sredstva.

Ovo ulaganje u Međimurju će u prvom redu poslužiti kao potpora poduzetnicima u početnim fazama poslovanja, uključujući stručnu tehničku i edukativnu podršku te raspoloživost adekvatno opremljenih poslovnih prostora. Kapaciteti TIC-a u potpunosti su popunjeni te je neophodna potreba za njegovim proširenjem, kako bi se i dalje mogli razvijati uvjeti za osnivanje i djelovanje na znanju utemeljenih poduzeća. Rekonstruirat će se i opremiti prostori poduzetničkog inkubatora u potkrovlju zgrade u okviru kojeg će biti dostupno 16 ureda, 1 predinkubacijski / coworking prostor i soba za sastanke, ali i omogućiti novi prostor poduzetničkog inkubatora u susjednoj zgradi pri čemu će ciljnim skupinama biti na raspolaganju 18 ureda, izložbeni prostor, soba za sastanke i informatička učionica.

Predviđa se trajanje rekonstrukcije od 33 mjeseci, za ovaj projekt čiji je prijavitelj Međimurska županija, a projektni partneri Tehnološko-inovacijski centar Međimurje TICM i Regionalna razvojna agencija Međimurje REDEA.

„Više od  40 poduzeća je prošlo proces inkubacije u TIC-u, a na čekanju ih je više od 20, te nas to tjera da obnovimo nove prostore i izgradimo nove zgrade, paralelno s projektom izgradnje Studentskog doma u samoj blizini. Uvjeren sam kako će ovakvih natječaja biti sve više, što je za Međimurje odlična vijest jer imamo spremne projekte, kvalitetne stručne službe i agencije, koje žele zajedno s lokalnom i regionalnom samoupravom zadržati naše mlade i kvalitetne kadrove, ali i pomoći onima koji kreću u proces osnivanja tvrtki kako bi imali šansu za uspjeh i na hrvatskom i na europskom tržištu“, zaključio je međimurski župan.