Novi pravni okvir: Zakon o vinu u javnoj raspravi Foto: ilustracija / Pixabay

Novi pravni okvir: Zakon o vinu u javnoj raspravi

I.D./Varaždinske vijesti | 2.8.2018. u 17:22h | Objavljeno u Aktualno

Ministarstvo poljoprivrede je pripremilo nacrt Zakona o vinu, nakon konzultacija s proizvođačima sektora vinarstva i vinogradarstva u cilju razmjene mišljenja i boljeg razumijevanja zahtjeva proizvođača te okvira kojeg se mora pridržavati Ministarstvo.

- Zakon o vinu izrađuje se u svrhu konsolidacije propisa Europske unije s nacionalnim propisima u sektoru vinarstva i vinogradarstva kako bi se uredila jedinstvena pravna osnova za donošenje provedbenih propisa o nadležnostima na nacionalnoj razini. Istovremeno će se povezati područja koja su na nacionalnoj razini trenutno propisana Zakonom o vinu i Zakonom o zajedničkoj organizaciji tržišta poljoprivrednih proizvoda i posebnim mjerama i pravilima vezanim za tržište poljoprivrednih proizvoda - poručuju iz Ministarstva poljoprivrede.

Dodaju da je cilj izrade Nacrta prijedloga zakona o vinu i svih mjera koje donosi definirati jasan pravni okvir za gospodarsko obavljanje djelatnosti proizvodnje grožđa i vina te u konačnici prodaje vina sa svrhom ostvarivanja dohotka u tržišno transparentnim uvjetima uz uključivanje alata za borbu protiv "sivog tržišta".

- Prijedlogom zakona o vinu omogućeno je udruživanje vinara i vinogradara na nacionalnom i regionalnom nivou, kojima se daje nova aktivna uloga u promidžbenim aktivnostima vinara i poslovima oko sustava marketinškog označavanja hrvatskih vina te će na taj način aktivnije nego do sada doprinositi kreiranju prepoznatljivosti Hrvatske kao vinske zemlje - priopćili su iz ministarstva.

Uspostavljaju se četiri nove regije (ujedno vinarske i marketinške): Slavonija i Hrvatsko Podunavlje; Hrvatska Istra i Kvarner; Dalmacija i Bregovita Hrvatska.

Osim toga, Prijedlogom zakona o vinu jasno je definiran razlikovni okvir za proizvodnju grožđa za vlastite potrebe u vrlo ograničenom obuhvatu na površinama do 0,1 ha od onih proizvođača grožđa, mošta i vina u proizvodnom, poduzetničkom i tržišno orijentiranom obuhvatu.

- Ovim Nacrtom prijedloga zakona o vinu uređuje se pravna osnova za obavljanje učinkovitije administrativne kontrole svih podataka koje su proizvođači grožđa i vina obvezni dostavljati. Ujedno će se pojačati i kontrola na terenu koju će provoditi terenski vinski nadzornici sa svrhom provjere usklađenosti dostavljenih podataka sa stvarnim stanjem čime ojačavamo sustav sljedivosti proizvodnje grožđa i vina - ističu iz ministarstva.

Hrvatski centar za poljoprivrednu Hranu i selo, Zavod za vinogradarstvo i vinarstvo zadržava ulogu nositelja senzoričkog ocjenjivanja vina, no u postupak se aktivno uključuju regionalne organizacije vinara koje predlažu ocjenjivače, a samo ocjenjivanje vina provodi komisija s većinski zastupljenim regionalnim ocjenjivačima. Ovime se, napominju iz ministarstva, osigurava podizanje razine kvalitete ocjenjivanja i kao i kvalitete samih vina, jer postupka ocjenjivanja provode ocjenjivači koji najbolje poznaju svojstva vina određene regije.

- Novim Zakonom o vinu donosimo jasni pravni okvir proizvodnje grožđa i vina, prodaje vina u tržišno transparentnim uvjetima, jačamo ulogu vinskih udruženja i marketing vina – izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić te dodao da se, osim Zakona, u suradnji s vinarima donosi i novi Nacionalni program potpore vinarima za razdoblje 2019. – 2023. kojim se povećavaju iznosi financiranja i uvodi novu mjeru promidžbe vina s 80 posto povrata novca. Natječaji za novo petogodišnje razdoblje otvorit će se u listopadu ove godine.

Savjetovanje s javnošću za Nacrt prijedloga zakona o vinu otvoreno je do 12. kolovoza.