Natječaj za podmjeru 7.4 od 50 milijuna eura otvara se 20. veljače Foto: Krešimir Đurić

Natječaj za podmjeru 7.4 od 50 milijuna eura otvara se 20. veljače

| 15.2.2017. u 15:36h | Objavljeno u Aktualno

Nakon dvije godine čekanja, 20. veljače otvara se natječaj Ministarstva poljoprivrede i Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju vezano iz Programa ruralnog razvoja, mjera 7. „Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima“, podmjera 7.4. „Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu“.

Kako je rečeno na današnjem sastanku s predstavnicima Ministarstva poljoprivrede i Agencije, kojeg je u Županijskoj palači organizirala AZRA, Podmjera 7.4 u sklopu programa ruralnog razvoja namijenjena je razvoju, obnovi i izgradnji lokalne infrastrukture.

Kad se govori o lokalnoj infrastrukturi, govori se o dječjim vrtićima, igralištima, društvenim i kulturnim domovima, informativnim centrima. U ovom natječaju koji će se otvoriti 20. veljače bit će dostupno 50-ak milijuna eura. To je prvi natječaj za koji se već gotovo dvije godine čeka da se objavi.

- Interes s terena je ogroman što se tiče ovog natječaja. Stoga smo po jedinicama lokalne samouprave po Hrvatskoj krenuli prezentirati novosti u načinu provedbe natječaja. Cilj Ministarstva je doći od kraja natječaja do ugovora s korisnicima u roku od 120 dana. To je nešto što je dosad bilo gotovo nemoguće s obzirom na to da se mjera 4.1 objavljena u 2015. de facto ugovorila tek prije mjesec dana - rekao je na sastanku pomoćnik ministra poljoprivrede Krešimir Ivančić.

Kako je istaknuo direktor AZRA-e Krunoslav Lukačić, ova radionica od pomoći je svim jedinicama lokalne samouprave kako bi mogli razjasniti sve one nejasnoće koje bi se mogle javiti prilikom prijave projekata na natječaje.

- Kao agencija imamo ugovore s određenima općinama i gradovima za pripremu i provedbu projekata kako bi što spremnije i što brže mogli sve prijaviti na natječaje. Alkoacija za ovu mjeru je 50 milijuna eura. Ako znamo da imamo 428 općina i 127 gradova, svi se mogu javiti. Mogu se javiti i udruge, bit će puno prijava i moramo biti spremni. Ovo je prvi takav sastanak i zahvaljujem i Ministarstvu poljoprivrede, odnosno pomoćniku ministra Krešimiru Ivančiću koji je našao vremena i spremnosti da ovo odradi za jednice lokalne samouprave Varaždinske županije - naveo je Lukačić.

Ivančić je istaknuo kako se radi na tome da se maksimalno olakša cijeli postupak, osobito što se tiče administrativnog dijela.

- Naš interes je, a to smo se i obvezali u sklopu partnerskog sporazuma koji imamo, smanjiti administrativni teret za korisnika. To znači ne pitati za nepotrebnu dokumentaciju, ne raditi tzv. "gold plating", da se do sredstava Europske unije može doći. Samo je potrebno tražiti dokumentaciju koja je nužna, a drugi dio dokumentacije prikupiti unutar sustava, kao što smo sad radili na natječajima za mjere 6.1 i 6.3, gdje je Agencija tražila od drugih institucija dokumentaciju koju bi inače tražila od korisnika. To su značajna poboljšanja u sustavu koja su se već trebala implementirati i ranije, ali implementiraju se sad - pojasnio je.

Postavljeno je i pitanje što s projektima koji su bili spremni prije dvije godine te hoće li i oni sada doći na red.

- Pitanje je cjelokupne dokumentacije koja je bila pripremljena. Ako su građevinske dozvole još uvijek važeće, oni se mogu prijaviti i u sklopu ovog natječaja. Ono što je ograničavajući faktor je veličina investicije. Maksimalni iznos javnih sredstava koji može biti dostupan za takvu namjenu je milijun eura. To je ograničavajući faktor, ali bio je jedini uvjetni način da postignemo mogućnost ulaganja u takvu infrastrukturu, da se s Komisijom obvežemo na jasnu granicu gdje prestaje lokalna infrastruktura, a gdje počinje velika infrastruktura - naveo je pomoćnik ministra.

Program ruralnog razvoja nije naimjenjen samo poljoprivrednicima, što se često poistovjećuje. Taj program je puno širi, a interes je, naglasio je Ivančić, da ljudima omoguće uvjete života u ruralnim područjima kakve imaju u urbanim područjima, kako se ne bi događala depopulacija koja se nažalost događa.

- Dakle, treba ulagati i u druge aspekte, osim same poljoprivrede. Objava natječaja je 20. veljače, a prijave će se početi zaprimati oko 15. travnja kako bi ljudima dali primjeren rok da pogledaju natječaj i pripreme svoje projekte u skladu s natječajem - zaključio je Ivančić.

azra3.jpg

azra5.jpg

azra6.jpg

azra7.jpg