Varaždin među 10 hrvatskih gradova s najmanjim rizikom od siromaštva Foto: Ilustracija/VV arhiva

Varaždin među 10 hrvatskih gradova s najmanjim rizikom od siromaštva

VV/gradonačelnik.hr | 11.1.2017. u 08:14h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Iako je Hrvatska sa stopom rizika od siromaštva 19,2 u europskom vrhu, neki naši gradovi daleko su bolji od EU zemalja koje imaju najmanji problem sa siromaštvom. Čabar tako bilježi stopu od tek 4,7 posto, Labin 6,7 a Buzet 6,9 posto rizika od siromaštva.

Iza Čabra prema stopi siromaštva slijede gradovi Labin, Buzet i Dubrovnik. Potom Klanjec, Kastav i Grad Zagreb. Grad Varaždin našao se u donjem dijelu ljestvice, sa stopom rizika od siromaštva 10,2 posto, a iza njega su gradovi Zaprešić i Krk.

Siromaštvo je globalni problem današnjice, a prema podacima Eurostata, samo u zemljama EU prošle je godine riziku siromaštva bila izložena gotovo četvrtina populacije, preko 122 milijuna ljudi. Na žalost i za razliku od nekih drugih, pozitivnih trendova u kojima smo najčešće na začelju kolone, kada su u pitanju nezaposlenost i siromaštvo, Hrvatska je u gornjem dijelu EU ljestvice. Četvrti smo u Europi po siromaštvu starijih osoba, imamo jednu od najvećih stopa nezaposlenosti mladih, a po riziku od siromaštva smo osmi, sa stopom od 19.2 posto, piše Gradonačelnik.hr.

Državni zavod za statistiku objavio je prije nekoliko mjeseci detaljne rezultate istraživanja siromaštva i socijalne isključenosti. Za Hrvatsku je procijenjen prag rizika od siromaštva za odraslu osobu u iznosu od 24. 000 kuna godišnje i upravo malo prije spomenutom metodom procjene na malom području, dobivena je stopa rizika od siromaštva 19.2 posto. To znači da otprilike 823. 000 osoba u Hrvatskoj ima dohodak ispod praga rizika od siromaštva, a najugroženije su osobe starije od 65 godina.

Analitičari gradonačelnik.hr-a analizirali su ove podatke prema dohodavnoj metodi i istražili koji su to gradovi u Hrvatskoj koje su najmanje pogođeni siromaštvom i socijalnom isključenosti.

- Analiza je pokazala da u prosjeku gradovi imaju manju stopu rizika od siromaštva (18.5 posto) u odnosu na općine (27.1 posto). Takav rezultat nije neobičan s obzirom da su gradovi generatori gospodarskog rasta i privlače više investicija koje dovode zapošljavanju i smanjenju siromaštva u odnosu na općine. Izdvojili smo deset gradova čija stopa rizika od siromaštva daleko nadmašuje i najbolje europske prosjeke. Najniže stope, naime, bilježe Češka (10 posto), te Nizozemska, Danska, Slovačka i Finska (12 posto) - navode na Gradonačelnik.hr.

Gledajući po dohodovnom kriteriju, pokazalo se tako da je grad koji gotovo i ne osjeća problem siromaštva - Čabar. Gradić s nešto više od četiri tisuće stanovnika, nedavno proslavljen po najvećem broju djece rođene u izvanbračnim zajednicama u Hrvatskoj, po DZS-ovim podacima ima rizik od siromaštva od tek 4,7 posto.

Iza Čabra prema stopi siromaštva slijede gradovi Labin, Buzet i Dubrovnik. Potom Klanjec, Kastav i Grad Zagreb. Grad Varaždin našao se u donjem dijelu ljestvice, sa stopom rizika od siromaštva 10,2 posto, a iza njega su gradovi Zaprešić i Krk.