Na tribini u Ludbregu o kontinentalnom turizmu te vikendicama kao izvoru prihoda

Varaždinske vijesti | 3.10.2018. u 12:13h | Objavljeno u Aktualno

U ludbreškom Centru za kulturu i informiranje „Dragutin Novak“, na inicijativu županijskog vijećnika Krešimira Horvata te u organizaciji TZ Varaždinske županije, jučer je održana tribina o privatnom smještaju.

Ispred županijske TZ predavanje su održali direktor Miran Bojanić Morandini te privatna iznajmljivačica Martina Marčec. Na tribini je, između ostalog, rečeno kako obiteljski smještaj u Hrvatskoj čini 56 posto od ukupnog broja noćenja. Pojavom modernih on-line platformi kao što su Airbnb i Booking.com, lokalnim nekretninama, obiteljskim stanovima, kućama, vikendicama i klijetima ulazimo na globalno turističko tržište.

Tribina_Ludbreg_2.jpg

Kako pasivnu nekretninu pretvoriti u izvor dodatnih prihoda, što traži turist u 21. stoljeću te je li ludbreški kraj i općenito Varaždinska županija atraktivna za razvoj privatnog smještaja?

Kroz ova pitanja predavači su pokušali ponuditi novi pogled na ono što se kod nas vrlo često i s negativnim konotacijama zove Zimmer Frei. Predstavljen je i zajednički projekt Varaždinske županije i TZ Varaždinske županije „Kuće za odmor s pričom“.

Veliki interes stanovnika Ludbrega i okolice za razvoj kontinentalnog turizma ogledao se i u raspravi i brojnim pitanjima koja su uslijedila nakon tribine.

Ludbreški kraj čini 18 % površine Varaždinske županije te je jako važan u razvoju turističke ponude županije. Grad Ludbreg ima ukupno 148 osnovnih i 96 pomoćnih ležajeva. U Varaždinskoj županiji u razdoblju od 1. siječnja do 1. rujna 2018. godine ostvareno je ukupno 117.072 noćenja, od čega na ludbreškom području ukupno 6475, što čini 5,53% ukupnog noćenja u Varaždinskoj županiji.

Tribina_Ludbreg_3.jpg

Tribina_Ludbreg_4.jpg