Na prostoru bivše vojarne samo ove godine projekti vrijedni 65 milijuna kuna

vv / međimurska županija | 13.1.2018. u 11:12h | Objavljeno u Aktualno

Župan Međimurske županije Matija Posavec i direktor tvrtke izvođača Tekeli Projekt Inženjering d.o.o. Mursko Središće Igor Tekeli u Regionalnoj razvojnoj agenciji Međimurje REDEA-i potpisali su 3,5 milijuna kuna vrijedan ugovor o javnoj nabavi radova „Rekonstrukcija zgrade u bivšoj vojarni u Čakovcu“ – za projekt Attractour.  Ovim projektom, vrijednim sveukupno 11,2 milijuna kuna, uspostavit će se dvije turističke atrakcije s centrima za posjetitelje, jedna u Mađarskoj, a jedna u Hrvatskoj.  No, to je tek jedan u nizu projekata koji će se ove godine ostvariti na prostoru bivše vojarne.

-Projekt Attractour, financiran iz programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska, započeo je s provedbom u rujnu prošle godine. Vodeći partner na projektu, za koji je više od polovice sredstava predviđeno utrošiti upravo u Međimurju, je REDEA, a projektni partneri su Međimurska županija, Turistička zajednica Međimurske županije, Grad Letenye i tamošnje Sveučilište Panonia“, ukazala je direktorica Regionalne razvojne agencije Međimurja REDEA-e Sandra Polanec Marinović.

Župan Posavec čestitao je cijelom projektnom timu, koji je zaslužan za to da će biti najveće gradilište u Hrvatskoj i nastaviti povlačiti najviše europskih sredstava.

-Danas smo u krugu bivše vojarne, jednog prostora u kojem su smještene mnoge institucije, gdje nam već sada zbog brzog razvoja i širenja nedostaju kako komunalna infrastruktura, tako i parkirna mjesta. Ovo je prostor u koji će u 2018., uz ovaj projekt, biti uloženo preko 65 milijuna kuna, jer do kraja ožujka otvaramo novi Studentski dom vrijedan 10 milijuna, bespovratna sredstava su osigurana za dogradnju Tehnološko inovacijska sredstva u vrijednosti 12 milijuna za 20-ak novih inkubiranih tvrtki, čekamo projekt koji je na još jednom u nizu ocjenjivanja za koji ćemo skoro potpisati ugovor težak 36 milijuna - Metalsku jezgru, te će se u infrastrukturu upravo zbog potrebe razvoja ovog dijela uložiti novih 4 milijuna. To naravno otvara nove potencijale, u svrhu promocije županije za razvoj turizma i gospodarstva, ali i nastavka sinergije obrazovanja i gospodarstva. Razvoj tehnologije i sve veći broj kvalificiranih ljudi, na područje vojarne dovodi i visokotehnološke tvrtke“, objasnio je međimurski župan, ponosan što će izvođač radova biti jedna međimurska građevinska tvrtka.  

Zahvaljujući i ugovoru potpisanom u nazočnosti zamjenice župana Sandre Herman i suradnika na projektu, odnosno radovima koji bi trebali biti gotovi za 150 dana,  u Međimurskoj županiji uvest će se ETIS sustav – „Europski sustav pokazatelja za turizam za održivo upravljanje odredištima“. To uključuje rekonstrukciju zgrade u bivšoj vojarni, nekadašnje stražarnice, gdje će se stvoriti Centar za posjetitelje, smjestiti Turistička zajednica Međimurske županije, ali i prirediti memorijalna soba s vizualima bivše vojarne, da se vidi kako je ovo dvorište, danas veliko gradilište, izgledalo nekada.

-Ovaj projekt za koji smo danas potpisali ugovor najzorniji je primjer statusa turizma u Međimurju. Jedan od najatraktivnijih objekata koji se nalazi u ovom prostoru bivše vojarne, namijenjen je za turizam. To samo pokazuje da Međimurska županije ne podržava razvoj turizma, a time i gospodarstva samo deklarativno, već i najkonkretnije moguće, ulaganjem, projektima i razvojem“, dodao je direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula i objasnio kako će novi ured TZ živjeti 24 sata dnevno, za turizam, kulturu, tradicionalnu, kulturnu, materijalnu i nematerijalnu kulturnu baštinu.

 Već su u planu i prve aktivnosti gdje će se u ovom pravom centru znanja pokrenuti inovacije s aspekta turizma, što je i prikazano u samom prostoru nekadašnje stražarnice prilikom obilaska. Kako je napomenuto, s mađarske strane, u Letenyju će se rekonstruirati dvorac Szapary. Obje strane se slažu, samo razvojem i promocijom zajedničkih turističkih paketa poboljšat će se u konačnici turistička ponuda projektnog područja te doprinijeti povećanju broja posjetitelja.