Na OPG-u Metlikovec počela berba aronije, biljke koja je na naše područje došla iz Sj. Amerike Foto: Krešimir Đurić

Na OPG-u Metlikovec počela berba aronije, biljke koja je na naše područje došla iz Sj. Amerike

| 21.8.2017. u 17:07h | Objavljeno u Aktualno

Na OPG-u Slobodana Metlikovca krenula je berba aronije, biljke koja je prije nekoliko godina na naše područje došla iz Sjeverne Amerike, a kratkom se razdoblju drastično proširila pa je danas skoro na svakom uglu, odnosno u svakom domaćinstvu. To, naravno, utječe na proizođače koji se ozbiljnije bave uzgojem aronije, poput obitelji Metlikovec.

U mjestu Vrbanovec u općini Martijanec, na dvije parcele, svaka veličine malo veće od pola hektara, zasadili su oko 1.400 sadnica ove ljekovite biljke. Obje se parcele mogu smatrati ekološkima jer se aronija ni sa čime ne tretira, a zalijevanje je minimalno.

- Imali mi certifikat ili ne, cijena soka od aronije na tržištu je ista, dok nam ekološka proizvodnja dodatno poskupljuje uzgoj, a ne cijeni se dovoljno - ukazuje sugovornik. Obitelj Metlikovca svoje nasade aronije ne navodnjava, već samo po potrebi zalijeva.

- Razlika je u tome što se plodovi onih nasada aronije koji se navodnjavanju forsiraju da budu veći, a time im se smanjuje kvaliteta soka. Puni su vode, ali ne vjerujem da su kvalitetniji - smatra sugovornik, dodajući da je, inače, aronija biljka koja raste u divljini pa je tako i oni uzgajaju.

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Metlikovec je registrirano 2012. godine, a u početku su zasadili 500-ak sadnica aronije. Kasnije je obitelj posadila dodatnih 900 grmova tako da danas imaju sveukupno oko 1.400 sadnica od kojih rade sok i ča,j koji najčešće prodaju na kućnom pragu i sajmovima.

Više pročitajte u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti

Označeno u