Na natječaj LAG-a Sjeverozapad za male poljoprivredne proizvođače prijavljena čak 43 projekta Foto: ilustracija

Na natječaj LAG-a Sjeverozapad za male poljoprivredne proizvođače prijavljena čak 43 projekta

Varaždinske vijesti | 13.5.2018. u 08:30h | Objavljeno u Aktualno

Na natječaj Lokalne akcijske grupe Sjeverozapad za provedbu tipa operacije 6.3. - Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava, koji je namijenjen malim OPG-ovima s područja LAG-a, prijavljena su čak 43 projekta - istaknuto je na konferenciji za novinare koju je ova lokalna akcijska grupa održala u srijedu, 9. svibnja, na varaždinskoj Gradskoj tržnici.

- Za provedbu mjere 6.3. LAG Sjeverozapad je namijenio 2.559.900 kuna, a tim ćemo sredstvima financirati projekte 23 obiteljska poljoprivredna gospodarstva s područja LAG-a. Visina potpore po projektu iznosi 15.000 eura bespovratnih financijskih sredstava za modernizaciju i unapređenje procesa rada i poslovanja, odnosno za povećanje proizvodnih kapaciteta. Tim sredstvima mala obiteljska gospodarstva moći će kupiti domaće životinje, sadni materijal za višegodišnje nasade, ili poljoprivrednu mehanizaciju, financirati poboljšanje kvalitete poljoprivrednog zemljišta, graditi ili opremiti objekte za prodaju i prezentaciju vlastitih poljoprivrednih proizvoda, odnosno dobivena sredstva uložiti u stručno usavršavanje za poljoprivrednu proizvodnju i preradu poljoprivrednih proizvoda. Riječ je o 2,5 milijuna kuna direktnih potpora malim poljoprivrednim proizvođačima na području našeg LAG-a, koji će im sigurno pomoći da unaprijede i moderniziraju svoju proizvodnju te da povećaju svoje proizvodne kapacitete - istaknuo je Marijan Škvarić, predsjednik Lokalne akcijske grupe Sjeverozapad.

lag-sz_skvaric_plac.jpg

Prijave na natječaj zainteresirani poljoprivredni proizvođači mogli su podnijeti u vremenu od 5. travnja do 7. svibnja, a broj pristiglih prijava svjedoči kako su se mala obiteljska poljoprivredna gospodarstva ekonomske veličine od 2.000 do 7.999 eura, dobro pripremila za ovaj natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava.

- Ovo je prvi natječaj koji je raspisao LAG u sklopu provedbe svoje Lokalne razvojne strategije, a u narednom razdoblju provodit ćemo natječaje koji su namijenjeni razvoju velikih OPG-a, zatim razvoju nepoljoprivrednih djelatnosti na OPG-u, poput tradicijskih obrta, usluga i turizma, natječaj namijenjen općinama i gradovima, kroz koji mogu razvijati društvenu infrastrukturu za lokalno stanovništvo te natječaj iz šumarskog sektora, kojim će se moći nabavljati strojevi i oprema za pridobivanje drva i šumsko uzgojne radove - naglasio je Mario Željezić, voditelj LAG-a Sjeverozapad.

lag-sz_zeljezic_plac.jpg

Stručne službe LAG-a Sjeverozapad već su započele obradu pristiglih prijava te formiranje rang liste projekata prema prikupljenom broju bodova, nakon čega će Upravni odbor LAG-a donijeti odluku o odabiru 23 projekata kojima će biti dodijeljena bespovratna sredstva za financiranje njihovih projekata.

- Želim zahvaliti članovima LAG-a i Upravnog odbora, načelnicima i gradonačelnicima s područja LAG-a, te svima koji su se prijavili na natječaj i onima koji nas podupiru u radu. Ujedno pozivam zainteresirane dionike ruralnog razvoja na našem području da i dalje koriste mogućnosti za financiranje njihovih projekata iz programa Ruralnog razvoja - poručio je Škvarić.