Dječji vrtić "Radost" u Ludbregu

Na mjeru 7.4.1. Ludbreg prijavljuje četiri projekta, a Cestica i Vidovec po dva

| 11.3.2017. u 09:31h | Objavljeno u Aktualno

Dječji vrtići, dječja igrališta, vatrogasni i društveni domovi te brojni ostali objekti mogli bi se uskoro početi graditi na području naših općina i gradova, ukoliko ti projekti uspiju proći na natječaju koji je Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, nakon višegodišnjeg čekanja, 24. veljače objavila za provedbu tipa operacije 7.4.1. za koju je osigurano 50 milijuna eura.

Naime, od 18. travnja do 18. svibnja jedinice lokalne samouprave, kao i trgovačka društva u njihovom većinom vlasništvu, javne ustanove neprofitnog karaktera čiji su JLS osnivači, zatim udruge, vjerske zajednice i lokalne akcijske grupe mogu prijaviti projekte izgradnje vatrogasnog doma, društvenog doma/kulturnog centra, planinarskog doma i skloništa, turističkog informativnog centra, dječjeg igrališta, sportske građevine, vrtića...

Na natječaj za provedbu tipa operacije 7.4.1. gotovo svaka općina i grad s područja Varaždinske županije planira prijaviti barem jedan projekt. No, nedavnim izmjenama Pravilnika o provedbi mjere 7 sada je moguće s područja grada ili općine prijaviti samo dva projekta, pri čemu jedan prijavitelj može prijaviti jedan projekt. Naime, JLS može prijaviti jedan projekt, a drugi može prijaviti, primjerice, udruga.

Malo novca, puno ideja

Usprkos tome, s područja grada Ludbrega bit će prijavljena četiri projekta - Dječji vrtić Radost (3,5 milijuna kuna), Centar za kulturu i informiranje (kino dvorana, koncernta dvorana - 9,3 milijuna kuna), Vatrogasni dom Ludbreg (1,5 milijuna kuna) i Dječje igralište Ludbreg (630.000 kuna).

- Nema ograničenja koliko projekata možemo prijaviti, već je ograničenje koliko ih možemo paralelno voditi. Možemo voditi samo dva, no nama su sva četiri projekta jednako važna i državi ćemo prepustiti odluku koji su prioritetniji. Mi smo za svaki projekt potrošili dosta novaca, bilo je uključeno dosta ljudi i ne mogu reći koji mi je važniji. Neka država odluči - kaže gradonačelnik Dubravko Bilić.

Ukazuje i na nedostatan iznos ukupnih sredstava.

- Jedinice, ali i cjelokupna javnost već su isfrustrirani pričama oko ruralnoga fonda, od njegovih početaka pa sve do ove najnovije izmjene pravilnika. Od prvih najava 2015. pa do danas prošle su dvije godine i gotovo svi mali gradovi i općine kao i njihovi stanovnici imaju velika očekivanja za uređenje svojih naselja. No, najnovijom izmjenom pravilnika mnogi od njih ostat će razočarani jer od onih velikih milijardi kuna iz početnih priča kroz ovaj natječaj podijelit će se 50 milijuna eura - kaže Bilić.

Misli da će na natječaj stići više od 1.500 projekata.

- Ako znamo da je cijena dogradnje ili izgradnje jednog vrtića vrijedna oko milijun eura, lako ćemo zaključiti da će biti mnoštvo razočaranih koji su u pripremu projekata uložili bar 100.000 kuna po projektu - upozorava gradonačelnik Ludbrega.

Spremni gradovi, ali i (neke) općine

Projekt rekonstrukcije, dogradnje i opremanja dječjeg vrtića vrijedan 8,3 milijuna kuna na mjeru 7.4.1. prijavit će i Grad Novi Marof, dok će Grad Ivanec prijaviti projekt izgradnje i opremanja društvenog doma u Škriljevcu čija je vrijednost 1,5 milijuna kuna s PDV-om. I dok Grad Ivanec već ima potrebnu suglasnost Gradskog vijeća za provedbu ulaganja, lepoglavski će gradonačelnik Gradskom vijeću tek uputiti na donošenje prijedlog odluke o suglasnosti za provedbu ulaganja u rekonstrukciju zgrade dječjeg vrtića Lepoglava i izgradnju pomoćne zgrade. Prijava na natječaj za mjeru 7.4.1. ovisi o tome hoće li vijećnici podržati provedbu ulaganja na području grada.

S područja općine Cestica i s područja općine Vidovec bit će prijavljena pak dva projekta. Općina Cestica ide s projektom Kulturnog centra procijenjene vrijednosti 4,2 milijuna kuna, a DVD Gornje Vratno s projektom Multifunkcionalnog centra vrijednim 1,7 milijuna kuna. Općina Vidovec prijavit će pak projekt izgradnje dječjeg vrtića u Vidovcu vrijednosti milijun eura, dok će Udruga vinogradara i voćara Sv. Antun prijaviti projekt kulturno-informativnog centra “Vinske kuće s kušaonicom vina” u Tužnom vrijednosti 400.000 eura.

Općina Vinica će na mjeru 7.4.1. prijaviti projekt rekonstrukcije zgrade Društvenog doma u Marčanu (kino-dvorane) vrijedan 3,7 milijuna kuna, a Općina Gornji Kneginec projekt izgradnje vatrogasnog doma DVD-a Kneginec Gornji vrijednosti 5,5 milijuna kuna.

Općina Donja Voća planira prijaviti sportsku dvoranu procijenjene vrijednosti oko devet milijuna kuna, dok će Općina Maruševec prijaviti projekt izgradnje sportsko-rekreacijskog centra Donje Ladanje vrijedan 2,8 milijuna kuna.

Iz Općine Sveti Đurđ najavljuju pak da će prijaviti projekt izgradnje i opremanja dječjeg vrtića i jaslica u Svetom Đurđu čija je vrijednost oko 7,2 milijuna kuna, a projekt izgradnje i opremanja dječjeg vrtića u vrijednosti od 1,2 milijuna eura planira prijaviti i Općina Sveti Ilija.

Treba deset puta više novca

Baš kao i ludbreški gradonačelnik, i načelnik Općine Sveti Ilija Marin Bosilj ukazuje kako je jedinicima na raspolaganju svega 50 milijuna eura. Iz toga se, kaže, zaključuje kako će biti odobreno svega pola ili nešto više projekata koji će obuhvaćati općine i gradove iz prve i druge skupine razvijenosti jer skala bodovanja favorizira te jedinice, a također rekonstrukcija i adaptacija s opremanjem vrtića donosi više bodova nego izgradnja s opremanjem.

- Općina Sveti Ilija se nalazi u trećoj skupini razvijenosti i prijavit će izgradnju i opremanje vrtića što nam šanse za dobivanje sredstava svodi na "nemoguću misiju". Na raspolaganju trebalo biti barem 10 puta više sredstava da bi se mogli nadati financiranju iz ovih izvora. U Hrvatskoj imamo 556 općina i gradova koji mogu svaki prijaviti po dva projekta te dolazimo do maksimalnog broja prijavljenih projekata od 1.112, a bit će odobreno njih 50 do 70 - ukazuje Bosilj.

Označeno u