Ministar Marko Pavić i međimurski župan Matija Posavec Foto: Međimurska županija

Ministar Pavić najavio potpore za povećanje plaća u tekstilnoj, obućarskoj i drvnoj industriji

Varaždinske vijesti | 20.1.2018. u 18:48h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

U svom prvom službenom posjetu Međimurskoj županiji u petak je boravio ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić, koji je dan iskoristio kako bi sa svojim domaćinom, županom Međimurske županije Matijom Posavcem i suradnicima razgovarao o temama ključnima za sjever zemlje, a koje se tiču stanja na tržištu rada, upisnih kvota, o radu Područnih ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Zavoda za mirovinsko osiguranje.

- Uz obilazak terena promoviramo mjere zapošljavanja i susrećemo se s lokalnim i regionalnim čelnicima da vidimo koje još stvari možemo popraviti unutar resora. Sastanak koji smo imali bio je vrlo produktivan i konstruktivan, dotaknuli smo se mnogih tema, prvenstveno sam župana i sve njegove suradnike obavijestio o novim mjerama zapošljavanja s kojim želimo zadržati mlade u RH - objasnio je ministar i dodao kako se tu prvenstveno radi o jačanju pripravništva i mjerama za samozapošljavanje.

Prekvalifikacija nezaposlenih u metalsku struku

- S ministrom smo razgovarali o jednoj od najvažnijih tema za Međimurje, sustavu zapošljavanja, mirovina i prosjeka plaća. To je naša boljka i izazov s kojim smo se odlučili uhvatiti u koštac i nastojimo ga riješiti na sve načine, svakim projektom, ulaganjem i mjerama. Mi nemamo problema s prosjekom nezaposlenih, on je u Međimurju rekordnih 6,8%, trenutno je naime 2.928 ljudi na Zavodu za zapošljavanje  i svjesni smo da nisu svi našli posao u Međimurju, da su mnogi otišli u druge zemlje. Ono što danas postoji je nedostatak radne snage, pogotovo u metalskoj industriji koja je vrlo proaktivna. Ministru smo prezentirali sve što rade naše stručne službe i razvojne agencije, uz dakako HZZ kroz niz zajedničkih projekata - rekao je međimurski župan i naglasio kako će jednim takvim projektom 140 nezaposlenih osoba biti prekvalificirano i usmjereno na tržište rada za metalsku struku.

ministar_marko_pavic_-_matija_posavec_-_medjimurje_1.JPG

Tema koja je označena kao najvažnija na radnom sastanku svakako je ona oko nastojanja da se poveća minimalna plaća i prosjek plaća u Međimurskoj županiji, koje su još uvijek puno manje od državnog prosjeka.

- Vlada je odgovorno pristupila tom problemu, s jedne strane smo dva puta povećali minimalnu plaću po 5%, a s druge strane uveli smo i olakšice za one poslodavce koji daju minimalnu plaću u smislu da smo prepolovili osnovicu na doprinos za pola. Ono što ćemo učiniti, upravo temeljem Vašeg angažmana i problema s kojim se suočava nekoliko županija na sjeveru Hrvatske, je da upravo industrije koje su bitne u Međimurju, a to su tekstil, koža, metalska i obućarska industrija budu u posebnoj skrbi. To znači da naši konzultanti pregovaraju s Europskom komisijom o uvođenju potpora za tekstilnu, obućarsku i drvnu industriju na način kako su to riješili u Italiji i Španjolskoj. Poduzetnik bi za svakog zaposlenog dobio potporu kojom bi mogao povećati plaću u tom sektoru i ako uspješno ispregovaramo s Europskom komisijom, a vjerujem da hoćemo, to bi moglo krenuti već ove jeseni. Vjerujem da ćemo do kraja lipnja dobiti potporu od EU komisije za uvođenje takvog sustava potpore i da od rujna možemo ući u značajnije dizanje minimalne plaće, ali i plaće općenito - objasnio je ministar Pavić.

Međimurski projekti i mjere

Razgovaralo se i o programu zapošljavanja osoba romske nacionalnosti i dugotrajno nezaposlenih, kao i proaktivnosti Međimurske županije u prijavljivanju projekata.

- Mnogobrojni gradovi i općine prijavili su program za zapošljavanje žena „Zaželi“, danas smo potpisali ugovore teške više od 17 milijuna kuna u Murskom Središću koji se tiču ove županije. Isto tako mi je bilo drago čuti da je Županija prijavila program LEDI – lokalne inicijative za potpore zapošljavanja, kojim će upravo biti fokusirani na mlade kroz NIT populaciju, odnosno onu koja nije u obrazovanju ni u radu, i za klubove za mlade u HZZ-u - dodao je ministar Pavić.

ministar_marko_pavic_-_matija_posavec_-_medjimurje_4.JPG

Župan Posavec je za kraj naglasio kako će se uključiti u sve natječaje koje će ministarstvo provoditi u segmentu samozapošljavanja i uz skoro donošenje zakona o strukovnom obrazovanju prijavili novi Centar kompetencije za strukovno obrazovanje i nastojali sinergijom obrazovanja i gospodarstva usmjeriti one koji se školuju danas, sutra na tržište rada.

Nužno povećanje Područnih ureda HZZ i HZMO-a

Nakon radnog sastanka, delegacija je posjetila prostore Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područni ured Čakovec i Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje – Područni ured Čakovec, gdje je ministar razgledao tamošnje prostore i uvjete rada. U HZZ-u su mu predstavili mogućnosti širenja njihovih kapaciteta, ali i naglasili kako je trenutno na tržištu 2.928 nezaposlenih osoba za koje se provode mjere aktivne politike zapošljavanja, te u suradnji s Međimurskom županijom usklađuju upisne kvote s potrebama tržišta.

U HZMO pak su naglasili kako su jedini Područni ured koji nema svoju pravu funkciju i status, ali i kako uz svoje dvije ispostave, u Prelogu i Murskom Središću, imaju mali broj zaposlenih, dok je omjer količine obavljanja posla i zaposlenih jedan od najgorih u zemlji. Ministar je na kraju svog boravka u Međimurju sudjelovao na tradicionalnom susretu predstavnika Grada Mursko Središće s poduzetnicima, gospodarstvenicima, obrtnicima i vlasnicima OPG-ova s područja Grada, gdje su detektirani problemi gospodarstva i tržišta rada, ali i naglašeno da se u ovom kraju mnogo gradi i radi.

ministar_marko_pavic_-_matija_posavec_-_medjimurje_2.JPG