Milak posjetio jedan od najvećih europskih obrtničkih sajmova s više od tisuću izlagača

vv / hok | 11.3.2018. u 09:03h | Objavljeno u Aktualno

Predsjednik Obrtničke komore Varaždinske županije, Mario Milak, posjetio je  Međunarodni obrtnički sajam u Münchenu (IHM 2018.), jednu od najvećih manifestcija  takve vrste u Europi i svijetu, koj ima i dugogodišnjom tradicijom, izvijestili su iz OK-a. Na 2.000 kvadrata izložbenog prostora mogu se pronaći start-upovi, poslovni modeli budućnosti, ali i tradicionalni obrti prisutni generacijama. 

Skup s dvojicom novomarofskih obrtnika, Petrom Klopotan i Velimirom Šantekom, Milak se pridružio drugim hrvatskim obrtnicima, koji su u Bavarsku stigli u aranžmanima svojih područnih komora, a sve u okviru  Hrvatske obrtničke komore, kojoj je ovo 25. nastup na münchenskom Sajmu.

-Sve ih je zajedno pozdravio predstavnik Komore München za gospodarstvo i međunarodnu suradnju, Hartmut Drexel, nakon čega su obavili niz poslovnih razgovora, razmijenili iskustva o položaju njemačkih i hrvatskih obrtnika te  razgovarali o mogućnostima uspostave zajedničkih projekata, izvjestili su iz OK-a.

Münchenski Sajam bilježi stalni rast, a ove godine svoje proizvode i usluge predstavlja više od tisuću izlagača, među kojima i 24 hrvatska obrta i tvrtke, a organizatori očekuju više od 200 tisuća posjetitelja do 13. ožujka kada se zatvara. Nastup deset hrvatskih obrtnika financirala je Hrvatska obrtnička komora, a u suorganizaciji Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije predstavlja se još 14 izlagača iz domene tradicijskih obrta.

- Ovakvi su sajmovi odlična prilika za razmjenu iskustava sa europskim kolegama. Hrvatska je mala zemlja, ali s dugom obrtničkom tradicijom pa na događanjima ovoga tipa nismo autsajderi nego partneri, osobito kad je riječ o tradicijskim obrtima. Uvijek je dobro vidjeti koliko su obrtnici važni za jaka gospodarstva pa se nadamo kako će se i situacija u Hrvatskoj promijeniti nabolje za obrtnike – rekao je Milak.