Lepoglava: Bez predfinanciranja nema ni gradskih projekata Foto: Grad Lepoglava

Lepoglava: Bez predfinanciranja nema ni gradskih projekata

I.D./Varaždinske vijesti | 11.11.2016. u 08:20h | Objavljeno u Aktualno

Iako suočen s gubitkom gotovo polovice proračunskih prihoda kao posljedicom promjene zakonske regulative te nepostojanjem jasno definiranih fiskalnih smjernica s državne razine, Grad Lepoglava nastavlja sa stvaranjem uvjeta za realizaciju gradskih projekata.

Važan korak u tome je osiguranje sredstava za predfinanciranje projekata. S obzirom na prepolovljene proračunske prihode, Grad Lepoglava, ne želeći zaustaviti već pripremljene projekte važne za nastavak gradskog razvoja, u potrazi je za drugim izvorima financiranja. Tako je, nakon Hrvatske banke za obnovu i razvoj, održan sastanak s predstavnicima Zagrebačke banke. Predvođeni direktorom Regionalnog centra Sjeverne Hrvatske Pavlom Paratom, predstavnici Zagrebačke banke predstavili su gradonačelniku Marijanu Škvariću i njegovim suradnicima mogućnosti i pogodnosti koje, vezane za EU fondove i financiranje projekta, nudi Zagrebačka banka.

Sastanku su nazočili i predstavnici Hrvatskog telekoma i Sense Consaltinga, partnera Zagrebačke banke, koji su Gradu također ponudili suradnju. Hrvatski telekom, koji u okviru projekta "Pametan grad" nudi jedinicama lokalne samouprave tehnološko partnerstvo, ponudio je Gradu mogućnost uključenja u navedenu platformu koja pruža niz ICT rješenja za unaprjeđenja rada gradskih službi. S druge strane, tvrtka Sense Consulting ponudila je Gradu cjelovitu podršku pri izradi i provedbi projekta financiranih kroz EU fondove.

- Unatoč problemima s kojima se suočavamo, a na koje kao jedinica lokalne samouprave nemamo utjecaja, nastojimo nastaviti s realizacijom gradskih projekata koristeći pri tom sredstva Europske unije. Pri tome nam je važno osigurati sve preduvjete za njihovu realizaciju, a jedan od njih je i predfinanciranje. Želimo osigurati najpovoljnije uvjete predfinanciranja pa se informiramo o mogućnostima koje nude banke. Drago nam je da je Zagrebačka banka prepoznala naš potencijal i dokazanu sposobnost privlačenja europskog novca te nam predstavila mogućnosti i pogodnosti koje nudi vezano za korištenje EU fondova. Zadovoljstvo je da naš potencijal i postignute rezultate prepoznaju i druge tvrtke koje također žele surađivati s nama jer u nama vide potencijalno ozbiljnog partnera i sredinu koja se kontinuirano razvija – istaknuo je Škvarić koji je na održanom sastanku ukratko gostima predstavio grad Lepoglavu.

Označeno u