U Varaždinu se održava 18. međunarodni kongres "Hrvatski pekar"

Napisao/la: -
Okupili se domaći proizvođači pekarskih i slastičarskih proizvoda Okupili se domaći proizvođači pekarskih i slastičarskih proizvoda Foto: Martin Novosel

Kako izvorni hrvatski pekarski i pekarsko-slastičarski proizvod staviti na gastronomski i turistički stol? Ima li Hrvatska favorite među izvornim pekarskim proizvodima? Koji su to proizvodi? Kako izvorne pekarske proizvode iz ruralnih radionica predstaviti tržištu i ponuditi ih? Kakva su dosadašnja iskustva hrvatskih pekarnica u tom smislu? To su samo neka od pitanja na koja odgovore daje ovogodišnji 18. međunarodni kongres pekarstva, mlinarstva i slastičarstva „Hrvatski pekar“.

- 18 godina je značajno razdoblje u životu jednog kongresa te smo s godinama postali jedna velika obitelj koja uspješno surađuje na projektu najčasnijeg zvanja na svijetu, a to je pekar. Do sada je gotovo 3 tisuće sudionika prošlo naš kongres, a gotovo da i nema europske zemlje čiji stručnjaci nisu imali predavanja na "Hrvatskom pekaru" - rekao je na današnjem otvaranju kongresu pekara, Stjepan Odobašić, direktor tvrtke Robinson koja izdaje specijalizirane magazine o prehrani.

Kongres se pod visokim pokroviteljstvom Varaždinske županije održava u Hotelu Turistu. Stručni pokrovitelj je PBF – Prehrambeno bio tehnološki fakultet Zagreb, a inozemni pokrovitelj Labena Ljubljana. Organizator je Novinsko-nakladničko poduzeće Robinson iz Zagreba.

- Kada govoriomo o pekarstvu i slastičarstvu, ja sam konzument i potrošač, a vi ste u biti oni koji nama omogućuju da uživamo u vašim proizvodima. Znali smo prepoznati važnost takvog kongresa. Jasno je da kao rođeni Varaždinac sam posebno ponosan na proizvode koji dolaze iz područja Vidovca, a izuzetno smo ponosni i na varaždinsko bučino ulje i tu dodatno želim napomenuti da ove godine pred Županijske palače u svibnju pripremamo izložbu bučinog ulja s više od 150 uzoraka - zaključio je Robert Vugrin, zamjenik župana Varaždinske županije Radimira Čačića.

U popodnevnim satima, podjelit će se medalje i diplome ocjenjivanja pekarskih i pekarsko-slastičarskih proizvoda u sklopu akcije revije „Hrvatski pekar“ pod nazivom „Hrvatska pekarska kvaliteta.

Martin Novosel

Novinar

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.