Doznajte koji su simptomi toplinskog udara i što u tom slučaju napraviti

V.V. | 1.8.2017. u 15:30h | Objavljeno u Društvo

S obzirom na ekstremno visoke temperature, dobro je znati koji su simptomi toplinskog udara te što poduzeti u slučaju da do njega dođe.

U slučaju pojave vrtoglavice, slabosti, nemoći, tjeskobe, izrazite žeđi, povišene temperature, jake glavobolje, bolnih grčeve u mišićima, treba što prije prekinuti fizičku aktivnost, otići u hladniji prostor, nadoknaditi tekućinu te pozvati pomoć.

- Ako osoba ima povišenu temperaturu iznad 40 stupnjeva, uz suhu kožu i poremećenu svijest, potrebna je hitna liječnička intervencija jer se vjerojatno radi o toplinskom udaru koji je, za razliku od toplinske iscrpljenosti i toplinskih grčeva, životno ugrožavajuće stanje koje prati kolaps brojnih organskih sustava - upozorava mr. Irena Stipešević Rakamarić, voditeljica službe javnog zdravstva i zamjenica ravnatelja ZZJZ Varaždinske županije

Dodaje da samozaštita podrazumijeva izbjegavanje izlaska po najvećoj vrućini od 10 do 17 sati, a ako se izlazi zaštititi se treba prozračnom (bijelom), pamučnom odjećom, nositi kapu ili šešir te organizirati da se nekoliko sati provede u hlađenom, klimatiziranom prostoru.

Ako ne postoji klimatizacija, prostor treba dobro provjetravati u rano jutro, kad je najhladnije, između 4 i 7 sati, a potom zatvoriti/spustiti rolete i zaštiti od sunca.

Označeno u