Ivanec po drugi put stekao certifikat Business Friendly City

V.V. | 22.5.2017. u 11:45h | Objavljeno u Aktualno

Grad Ivanec ponovno je stekao međunarodni certifikat grada s povoljnim poslovnim okruženjem na području Jugoistočne Europe (Business Friendly Certificate In South East Europe)!

Potvrđeno je to dopisom kojim Regionalno vijeće Verifikacijske komisije obavještava Grad Ivanec da je takva odluka donesena jednoglasno, pri čemu je Gradu Ivancu dana visoka ocjena ispunjenosti kriterija od čak 92,8 posto, čime je Ivanec stekao status grada koji je prvi, i zasad jedini u Hrvatskoj, uspješno prošao kroz postupak recertifikacije i po drugi put stekao certifikat BFC.

Prvi put Ivanec je taj znak stekao u pilot projektu koji je u suradnji njemačke Vlade i partnera u Hrvatskoj prvi put proveden 2013. godine (tada s postotkom od 83,8%). Me-đutim, kako je trajanje certifikata vremenski ograničeno - dosad na dvije, a ubuduće na tri godine - Grad je u međuvremenu ušao u postupak recertifikacije.

Budući da se kvaliteta lokalnog poslovnog okruženja ocjenjujem temeljem iznimno zahtjevnih 12 kriterija i više od 80 potkriterija, gradskim tim je u opsežan posao na recertifikaciji i pripremi potrebne dokumentacije ušao prije godinu i pol dana.

Verifikacijski tim je u posjetu gradskoj upravi boravio 27. travnja i to je bio završni dio dugog procesa u kojemu je gradska uprava nizom dokumenata, ali i načinom rada i organizacije trebala dokazati da u svakodnevnoj praksi, kao dio tekućeg radnog procesa, doista provodi i ispunjava standarde povoljnog poslovnog okruženja. Na bazi detaljne ocjene ispunjenosti svakog od kriterija, završnog evaluacijskog izvještaja i posebno, razgovora i rasprave prilikom posjeta Verifikacijskog tima, Gradu Ivancu dana je konačna visoka ocjena.

- Svaki kriterij ocijenjen je većom ocjenom od 50 posto i svi eliminacijski kriteriji su ispunjeni djelomično ili potpuno. Opći je dojam Verifikacijskog tima da je lokalna vlast ovom programu pristupila izuzetno profesionalno, da je iskazala visoku razinu entuzijazma u ispunjenju zahtjeva postavljenih tijekom recertifikacije na unapređenju lokalnog poslovnog okruženja i da zaslužuje regionalni Certifikat za jedinicu lokalne samouprave s povoljnim poslovnim okru- ženjem – ističe se u izvješću Verifikacijskog tima.

Ponovno stjecanje BFC znaka veliko je priznanje gradskom timu na čelu s gradonačelnikom Miloradom Batinićem i potvrda od strane neovisnih stručnjaka o tome da gradska uprava Ivanca u svakodnevnom radnom procesu provodi i ispunjava standardizirane norme povoljnog poslovnog okruženja ujednačene sa standardima EU.

To znači da Grad Ivanec u praksi funkcionira kao “one stop shop” za investitora; prema njemu primjenjuje koncept servisa i prati ga od ulaska u Gradsku vijećnicu do realizacije investicije, vodi ga kroz administrativne i druge postupke i barijere, nudi usluge svog Projektnog ureda itd. - Ono što je tako- đer vrlo važno jest činjenica da je Grad Ivanec u postupku certifikacije - uvođenjem novih normi i standarda u poslovanje te digitalizacijom dijela poslovnih procesa – istodobno izvršio i vlastitu mini reformu gradske uprave.

A to je ono što javnu upravu na razini Hrvatske tek očekuje. I zato smo uvjereni da bi koncept Ivanca mogao poslužiti kao predložak za reformski koncept i za stvaranje business friendly okruženja za cijelu Hrvatsku – poručio je gradonačelnik Batinić.

Označeno u