Istražili smo ponudu na zimskim sniženjima: Solidno, ali moglo bi i bolje

| 10.1.2018. u 18:21h | Objavljeno u Aktualno

Tek što je završila (pred)božićna šoping groznica, a građani su krajem prošle i početkom nove godine dobili novi povod za posjetu trgovinama. Razlog tome je zimsko sezonsko sniženje, zbog kojeg popusti i akcije “vrište” s izloga dućana i mame kupce da uđu unutra i pogledaju ima li što za njih.

”Svi smo zadovoljni”

Da su takvi pozivi itekako učinkoviti, zorno ovih dana pokazuju prepuna parkirališta dvaju najvećih trgovačkih centra u Varaždinu, odnosno na ulasku u Varaždin. O dućanima u njima da i ne govorimo. Kupci su isprobavali cipele, (pr)ocjenjivali majice i hlače, uspoređivali cijene...Velik broj njih iz dućana je izlazio s prepunim vrećicama. Dio njih je ciljano kupovao ono što treba, a dio njih je slučajno “naletio” na nešto i kupio. No, najvažnije je što su svi bili zadovoljni kupljenim. Doduše, barem oni koje smo zatekli u šopingu.

- Kupila sam sinu zimsku jaknu za 140 kuna. Dosta je snižena pa sam zadovoljna. Sin je sam izabrao jaknu kakvu želi, tako da je i on zadovoljan. Sniženja su dobra, no uvijek može biti bolje. Ipak, zadovoljni smo s time kako jest - rekla nam je Natalija Košutar iz Virja Križovljanskog.

I Draženka Flegar iz Sračinca svom je sinu kupila jaknu.

- Slučajno sam naletjela na jaknu pa sam je kupila. Popust je bio dosta velik i mislim da sam dobro prošla - kratko je izjavila Draženka, dodavši da pretežno kupuje na sniženjima.
Mihaela Matučeca iz Svibovca Podravskog zatekli samo s prijateljem u potrazi za kopačkama. Pojasnio nam je da se aktivno bavi nogometom te je odlučio kupiti nove na sniženju s obzirom da uskoro počinje sezona.

- Ponuda je velika, no još ću malo tražiti po dućanima. Siguran sam da ću na kraju nešto i kupiti. Inače kupujem i na sniženjima i kada ih nema. Sve zavisi o tome na što naletim u dućanu i sviđa li mi se to - otkrio nam je Mihael.
Za razliku od njih, Marta Galina iz Podruta kupila je sliku. Umjesto prvotnih 80 kuna, za nju je na sniženju izdvojila 40 kuna.

- Osim slike, kupili smo još neke sitnice. I inače kupujem na sniženjima. U dućanima, koje smo obišli, popusti mi se čine sasvim solidni. Ali, naravno, da bi mogli biti i veći - sa smješkom je prokomentirala Marta.

Ciljano, ali i slučajno

U drugom smo pak trgovačkom centru sreli Tamaru Kanižić i Ivana Jambrovića, oboje iz Čakovca. I dok je Tamara svojim kćerima uzela hlače na koje su slučajno naletjele i kupile ih zbog dobrog popusta, Ivan je ciljano išao u kupnju jakne.

- Trebala mi je jakna i sada sam je kupio za 265 kuna, bila je snižena 30 posto. Nadam se da sam dobro prošao - rekao je Ivan, dodavši da sa suprugom mora kupiti još neke stvari te se nada da neće previše potrošiti.
Anika Blagić Lozić iz Belice također je pronašla i kupila dosta stvari. Procijenila je da je, zahvaljujući popustima, uštedjela oko 50 eura.

- Kupila sam neku garderobu, a bili su i rođendani nećaka pa smo i njima morali nešto uzeti...Sve u svemu, mislim da se isplatilo kupiti sada na sniženju. Nisam računala, no mislim da sam uštedjela oko 50 eura - navela je Anika.
U šopingu smo zatekli i Dijanu Bartulec iz Pakraca. Pojasnila je kako je za vrijeme blagdana s obitelji došla u posjet svekrvi pa su iskoristili priliku i usput obavili kupovinu. - Kupili smo jakne, majice i hlače. Dosta smo uštedjeli, veliki su popusti - ocijenila je Dijana. Da su prosinac, ali i siječanj, “udarni” mjeseci u godini za trgovinu slažu se i prodavači.

”Velika je navala”

- U prosincu smo imali odličan promet! Kada bi barem svaki mjesec bio takav. Sada opet imamo mnogo posla s obzirom na sniženja. Sniženja do čak 70 posto privlače kupce, a polako dolazi i nova roba...Uglavnom, jako smo zadovoljni - rekla nam je prodavačica u jednom dućanu. S njome se složila i kolegica iz drugog dućana.
- Velika je navala. Imali smo gužvu uoči Božića, ali i sada poslije Nove godine dolazi jako mnogo kupaca - kazala je trgovkinja. Je li to znak rasta potrošnje i u narednim mjesecima, tek će se vidjeti.

Iz tjedna u tjedan veća sniženja

Na sniženjima, kupci moraju dobro pripaziti je li na proizvodu istaknuta cijena prije i na sniženju, kaže Sanja Keretić, dopredsjednica Udruge “Varaždinski potrošač”. Ukazuje da je praksa pokazala da su na početku sniženja manja, a potom se povećavaju iz tjedna u tjedan.

Usporedbe radi, obližnje zemlje, poput Austrije, Njemačke i Italije, imaju na početku veća sniženja nego što je slučaj kod nas.

- Trgovac je taj koji određuje popust, a najvažnije je da je na proizvodu istaknuta cijena prije i na sniženju. Važno je i da kupci razmisle je li im to što kupuju doista potrebno. Naime, često ih popust “ponese” i kupe proizvod, a zatim nakon nekoliko dana shvate da im to zapravo ne treba pa zovu i pitaju mogu li zamijeniti ili vratiti proizvod - ističe Keretić.

Napominje da trgovac, ukoliko kupac odluči vratiti ispravan proizvod kupljen u trgovini, nije dužan zamijeniti ga ili vratiti mu novac. Ipak, neki trgovci imaju svojevrsni “nadstandard”, odnosno dobre poslovne običaje te kupcu omogućavaju zamjenu robe u periodu koji trgovac odredi. No, to ne vrijedi za sve trgovine, a što često kupac može pomisliti.

- Usto, kupac može u roku od 14 dana vratiti proizvod kupljen sredstvom daljinske komunikacije, odnosno telefonom ili preko interneta. Tu mu mogućnost daje zakon. No, potrošače to često zbunjuje i onda smatraju da isto vrijedi i za trgovinu. Međutim, u trgovini mu trgovac nije dužan zamijeniti proizvod ili vratiti mu novac, ako je proizvod ispravan.

No, ukoliko je proizvod kupljen na rasprodaji ili sniženju neispravan, trgovac mu je dužan zamijeniti proizvod ili ukloniti nedostatak - objašnjava dopredsjednica Udruge “Varaždinski potrošač” na čiju adresu stiže najviše upita koji se odnose upravo na povrat proizvoda.