Kako su OPG-ovi u Toskani povezali gastro i eno ponudu sa smještajnim kapacitetima

| 18.11.2018. u 12:00h | Objavljeno u Aktualno

- Hrvatska se uopće nije predstavljala kao zemlja koja ima ogromni potencijal za cjelogodišnji turizam, pogotovo na kontinentu jer godinama se radi samo na suncu i moru, a zapravo imamo jako lijepa zelena polja, obiteljska gospodarstva koja se bave raznim poljoprivrednim poslovima, lijepe kuće za odmor u sklopu kojih se mogu degustirati domaći proizvodi, iznajmiti za godišnje odmore i aktivno provesti vikendi , ukazuje to Snježana Mikulčić Jakopović, jedna od 30-ak sudionika nedavnog studijskog putovanja u Toskanu, koje je organizirano s ciljem stjecanja iskustva za razvoj kontinentalnog turizma, a u sklopu projekta Zeleno želimo.

Iskustva susjeda

Posjet Toskani upriličen je u sklopu projekta Zeleno živimo, koji Hrvatska provodi skupa sa Slovenijom, a uključeni su grad Ludbreg, Turistička zajednica grada Varaždina te HGK Županijska komora Varaždin. Prije studijskog putovanja, održana su predavanja namijenjena poduzetnicima koji posluju u turističkoj djelatnosti, posebno u ruralnom području, zatim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, ekogospodarstvima i ekoproizvođačima te potencijalnim poduzetnicima u turističkom sektoru.

IMG_0198.JPG

- S obzirom na to da je cilj projekta napraviti objedinjenu turističku ponudu u Varaždinskoj županiji, išli smo na studijsko putovanje da vidimo kako se to radi u drugim zemljama pa smo posjetili Toskanu. Bilo nas je 38 zajedno sa Slovencima, a posjetili smo i ostale talijanske gradove i nekoliko različitih OPG-ova. Degustirali smo vino, sir, maslinovo ulje te naučili na koji naći oni rade svoju turističku ponudu. Cilj je da i mi osmislimo ponudu bilo u domeni rukotvorina, gastronomije, smještajnih kapaciteta, odnosno objediniti lokalna poljoprivredna gospodarstva - objašnjava sugovornica, dodajući da su se oni prijavili kao ekološki proizvođači s brendom certificirane ekološke kozmetike “Kuća Magične Trave”, koju proizvode na svom OPG-u Jakopović u Paki kod Novog Marofa te imaju i kuću za odmor na imanju Pijevci, također blizu Novog Marofa.

pijevci_naslovna.jpg

Kontinentalni turizam - budućnost

U Italiji je, kako naglašava, jako povezana gastronomija i turizam s poljoprivrednom proizvodnjom.
- Bili smo na jednom imanju čiji vlasnik posjeduje pet hektara vinograda, tri hektara maslina te u masliniku ima kuću za odmor s bazenom, koju iznajmljuje. Uz kuću ima i prostor za slavlja, a kao OPG nudi svoju hranu i piće te ujedno ima i malu trgovinu gdje se sve to može i kupiti. Degustirali smo vino, imaju kvalitetno maslinovo ulje i rade na edukativnom turizmu - ukazuje.
Kako naglašava, upoznali su se s uspješnom gastro-turističkom pričom susjeda, koji su uspjeli spojiti poljoprivredu i turizam te tako gostima pružili vrhunski doživljaj u svom prelijepom kraju.

- Na samom završetku putovanja posjetili smo i sajam rukotvorina, koji nas je, kao i Toskana, oduševio. Uvijek se može na takvim putovanjima naći dobrih ideja i nauči nešto novo od onih koji su iskusniji. Kod nas je jako malo obiteljskih gospodarstava koji imaju uz svoj proizvod i smještajne kapacitete, odnosno povezuju uslugu noćenja i gastronomsku ponudu. Mi to želimo poboljšati jer prodaja na kućnom pragu kod OPG-ova, u takvoj turističkoj zemlji u kakvoj smo mi, je budućnost. Cilj projekta je pokrenuti turizam u zaleđu objedinjavanjem gastronomije, poljoprivrede, proizvodnje, kulturnih i drugih dobara u dobar turistički proizvod, povećanje smještajnih kapaciteta i profilirati se kao destinacija. Na tome treba raditi - zaključuje Snježana.

Kuća Magične Trave

Već osam godina i u Paki se ne samo proizvodi, već i educira posjetitelje u sklopu ekološke i biodinamičke proizvodnje pod imenom Kuća Magične Trave.

- Posjetitelji mogu pogledati i educirati se o tome čime se mi bavimo, odnosno na koji način radimo. Mogu pogledati naše nasade, proizvodnju, pogon, destileriju, sušaru, postavljaju pitanja, isprobavaju proizvode i na kraju nešto kupiti - napominje.
Danas OPG Jakopović u svojoj ponudi nudi široku paletu proizvoda za njegu lica, tijela i kose, a Kuća Magične Trave pionir je na području organske kozmetike u Hrvatskoj, koja se razvila iz prvobitne ideje o uzgoju ljekovite biljke matičnjaka.

- U svim našim proizvodima koristimo ekološki uzgojene i prerađene sastojke autohtonih biljnih vrsta.. Trudimo se da većina ambalaže naših proizvoda bude od prirodnih materijala i da se može reciklirati. Vizija nam je da svi naši proizvodi budu u skladu s načelima ekološke i organske kozmetike te ekološke, organske i veganske prehrane - govori sugovornica, dodajući da njihovi proizvodi nisu testirani na životinjama, već na obitelji i prijateljima koji dragovoljno uživaju u njima.