I dalje vrijede mjere za sprečavanje širenja bolesti ptičje gripe

J.Š./Varaždinske vijesti | 12.2.2017. u 18:45h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Voditelj Odjela varaždinskog Veterinarskog ureda Damir Tuđan, na nedavno održnoj sjednici Stožera civilne zaštite Varaždinske županije u Županijskoj palači, izvijestio je članove Stožera o influenci ptica na području županije.

Tuđan je tom prilikom naveo da s obzirom na pojavu visoko patogene influence ptica H5N8, vrlo zarazne virusne bolesti divljih ptica i domaće peradi, a koja ne uzrokuje bolest kod ljudi, u Republici Hrvatskoj su na snazi posebne mjere u svrhu suzbijanja te sprječavanja pojave i širenja influence ptica.

-Bolest se brzo širi i uzrokuje veliku gospodarsku štetu. Zbog navedenog, država koristi najstroži način suzbijanja bolesti, a to je hitno usmrćivanje zaražene peradi i drugih ptica, gdje se bolest pojavi i neškodljivo uništavanje lešina – rekao je Tuđan.

Među ostalim naveo je da troškove suzbijanja bolesti pokriva proračun RH. Također je napomenuo kako je Naredbom o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području RH propisano obavezno držanje svih pernatih životinja u zatvorenim objektima ili nastambama, kako bi se onemogućio izravan kontakt s divljim pticama.

Predstojnik Uprave Centra za peradarstvo Hrvatskog veterinarskog instituta, Vladimir Savić na telefonski upit novinara, potvrdio je da se divlje ptice i dalje pretražuju da bi se utvrdio stupanj ugroženosti za domaću perad.

-Radi se isključivo o gospodarskom problemu, ne o problemu koji je vezan za zdravlje ljudi, zbog toga se prate divlje ptice da bi se vidjelo je li postoji rizik za lokalnu peradarsku proizvodnju – objasnio je Vladimir Savić.

Među ostalim Savić je naveo kako se ništa ne poduzima ako se virus pronađe u divljoj ptici jer se na njihovo ponašanje ne može utjecati.

-Niti nemamo prava na takvo što ni time ne bismo ništa postigli - rekao je Savić dodavši da jedino što se može napraviti odnosi se na praćenje i sukladno tome pojačavanje mjera zaštite od unosa virusa u farme ili domaćinstva uz pojačanu dezinfekciju, preslačenje i čišćenje.

-Ono što kao stručnjak mogu preporučiti je to da perad treba držati na takav način da ne može doći u kontakt s divljim pticama, pri tome ne mislim na vrapce nego vodene ptice selice kao što su divlje patke, divlje guske, čaplje i ostale koje žive uz vodu jer kada se domaća perad zarazi sigurno ugiba - ističe Savić.

Iako na području Varaždinske županije nije utvrđena prisutnost influence ptica H5N8, Ministarstvo poljoprivrede i dalje
poziva vlasnike peradi na odgovorno ponašanje i pridržavanje biosigurnosnih mjera u cilju sprječavanja unosa uzročnika infekcije na domaću perad te na poštivanje Naredbe o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske.

-Obveza je svakog vlasnika životinja prijaviti sumnje na bolest veterinaru - ističu iz Ministarstva poljoprivrede.

Označeno u