HUP poziva novu Vladu da provede reforme i obnovi socijalni dijalog

V.V. | 20.10.2016. u 18:37h | Objavljeno u Aktualno

Iz Hrvatske udruge poslodavaca izvijestili su kako čestitaju novoizabranoj Vladi i svim njezinim članovima na dobivanju povjerenja hrvatskih građana odnosno njihovih zastupnika u Hrvatskome saboru.

Poslodavci od nove Vlade očekuju da bez oklijevanja krene u provedbu reformi koje će omogućiti snažniji i dugoročniji gospodarski rast. HUP je uoči izvanrednih izbora svim strankama ukazao na prioritete s čijim rješavanjem treba početi odmah u prvoj godini mandata, a to su fiskalna konsolidacija, reforma javne uprave i pravosuđa, uklanjanje administrativnih barijera i drugih opterećenja gospodarstva, povećanje efikasnosti državnih tvrtki i korištenja državne imovine te modernizacija obrazovnog sustava.

- Rast koji sada ostvarujemo je pozitivan, ali nedovoljan i uvelike ovisan o vanjskim okolnostima. Reforme je lakše provoditi u ovakvoj situaciji kada gospodarstvo i optimizam građana rastu te se od njih se nipošto ne smije odustati. Upravo zato što uoči velike krize, a ni tijekom nje, nismo htjeli provoditi reforme ona nas je pogodila tako jako da ćemo posljedice još dugo osjećati jer značajno zaostajemo ne samo za najrazvijenijim članicama EU već i za zemljama tzv. nove Europe - ističu u HUP-u.

- Nakon što je privatni sektor najvećim dijelom tijekom krize odradio restrukturiranja zahvaljujući čemu su tvrtke uspjele održati i poboljšati svoju konkurentnost i iskoristiti prilike koje je donio oporavak izvoznih te sada domaćeg tržišta, na redu je javni sektor. Bez reformi javnog sektora koje uključuju i reforme sustava obrazovanja, zdravstva i pravosuđa Vlada neće moći ispuniti svoje gospodarske ciljeve. U sadašnjim okolnostima i bez potrebnih promjena rast ne može biti veći od postignutog niti može biti dugoročno održiv. U interesu je svih hrvatskih građana, a ne samo poslodavaca, stvaranje povoljnijih uvjeta poslovanja i poticajnije investicijske klime. Samo na taj moguće je doći do novih radnih mjesta i viših primanja što će rezultirati manjim brojem odlazaka hrvatskih građana, posebice mladih, na rad u druge zemlje i pridonijeti demografskoj obnovi Hrvatske -  izjavio je povodom imenovanja nove Vlade glavni direktor HUP-a Davor Majetić.

Hrvatska udruga poslodavaca poziva premijera Andreja Plenkovića i članove Vlade da obnove i unaprijede socijalni dijalog koji je za prethodne dvije vlade bio značajno narušen te ponovno vrate primjerenu poziciju i važnost Gospodarsko socijalnom vijeću unutar kojega bi Vlada, poslodavci i sindikati trebali zajednički raditi na rješavanju ključnih problema.

Označeno u