Habijan: Mala obiteljska poljoprivredna gospodarstva su bogatstvo koje treba čuvati

J.Š./Varaždinske vijesti | 17.5.2017. u 15:38h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

-Većina naših poljoprivrednika su obrtnici ili obiteljska poljoprivredna gospodarstva, mali poduzetnici koji u poslovanju jamče svom svojom imovinom i iznimno je bitno da im gradska uprava pomogne i bude alat -  istaknuo je danas Denis Čupić, kandidat za zamjenika gradonačelnika grada Varaždina, na konferenciji za novinare koja se održala kod nogometnog igrališta u Gojancu.

-U sve većem globalnom zagušenju industrija i industrijskih prerađevina, ljudi sve više postaju svjesni koliku važnost imaju naša mala obiteljska poljoprivredna gospodarstva i njihovi proizvodi. Želimo poticati pokretanja OPG-ova kao tradicijskih kultura na ovom području i pomoći postojećim gospodarstvima da i dalje odlično rade. Ovu nedjelju 21. svibnja Varaždinci imaju priliku sačuvati i razvijati OPG-ove, stoga ih sve pozivam na izbore i da nam daju svoj glas - rekao je Damir Habijan, kandidat za gradonačelnika Grada Varaždina.

Poseban naglasak u Habijanovom gospodarskom programu stavljen je na poljoprivredu jer nema časnijeg gospodarstva od onoga koje kreće od naše zemlje i vrijednih domaćih ruku.

-Upravo smo posjetili jedan gradski obrt gdje naš poznati poljoprivrednik uzgaja i prerađuje zelje na području Varaždina - rekao je Habijan te je među ostalim na konferenciji rečeno da se želi jačati uloga, razvoj i otvaranje poljoprivrednih gospodarstava.

U tom će smjeru pokrenuti Centar za kompetencije u poljoprivredi i distribuciji, upravo kako bi poljoprivrednicima pomogli u uspostavi proizvodnje, uvođenju certifikata neophodnih za izvoz i distribuciju, poticanje eko uzgoja, sufinanciranje certificiranja kao Global GAP i HAACP.

Smatraju da je u distribuciji potrebno podići kompetencije i sustav kako bi poljoprivrednik mogao što direktnije plasirati robu u trgovačke lance, a posebno u inozemstvo kako bi izbjegao posrednike i lanac provizija te za svoju robu naplatu dobivao direktno a ne ovisio o velikim otkupljivačima koji gospodare njihovim novcem.

-Ove će mjere pomoći i jačanju okolice Varaždina te na taj način stvarati jaču kupovnu moć koja će gravitirati gradu - rekao je Čupić i dodao da konkretna mjera koju su pokrenuli je i privlačenje ulaganja Podravke u okvir njenog pogona Kalnik s ciljem privlačenja preseljenja prerade rajčice iz Umaga za što već konkretno lobiramo i u minsitarstvu gospodarstva kao i u samoj Podravci, na ovaj način podići će i uzgoj rajčice u varaždinskom kraju što će biti impuls i pokretanja nove poljoprivredne proizvodnje i u gradu i u njegovoj okolici.

Čupić je također naglasio da su nepravdom lokalne politike prigradska naselja posljednjih dvanaest godina tretira kao prigradska iako je to samo naziv i ona su ravnopravan dio grada a njihovi stanovnici itekako uplaćuju u gradski proračun i prirezom i komunalnom naknadom stoga je iznimno bitno pokrenuti izgradnju sve infrastrukture u tim dijelovima grada, a ne da je fokus grada bio na bečke kocke u centru kao i cvjetne košarice i cvjetne skulpture u centru grada.

-Sramota je da kako smo se i sada upoznali kod lokalnog obrtnika u poljoprivredi da oni iako dio grada još nemaju kanalizaciju nego ovise o „septičkim jamama“ i odvozu fekalija koji im stvara i enorman trošak - rekao je Čupić.

Marko Koritar, predsjednik Temeljnog ogranka Gojanec HDZ-a, uz obilazak ukazao je na probleme poput neasfaltiranih ulica, primjerice Tina Ujevića, zapuštena i nepokošena dječja igrališta. Također jedan od problema je i nedostatak sadržaja za mlade što bi se uređenjem prostorija Mjesnog odbora Gojanec uvelike moglo promijeniti jer bi mještani mogli te prostorije koristiti za određene aktivnosti.

Označeno u